Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet | Recepten.be Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet | Recepten.be

 

Recept - Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet

Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eet jij ook regelmatig spaghetti bolognese? Het wordt bijna gezien als een Belgisch gerecht, naast stoofvlees, frietjes en witloof. En eigenlijk is het een gerecht dat over de hele wereld wordt geserveerd en klaargemaakt!

Geloof het of niet, dit wereldwijd bekende gerecht bestaat eigenlijk niet, aldus twitterde de burgemeester van de stad Bologna recentelijk. Maar waar komt die naam dan vandaan, welk gerecht bestaat dan wel en waar is Bologna dan wel bekend om?

Burgemeester van Bologna twittert het misverstand de wereld uit

Virginio Merola twitterde enkele weken terug de – ja toch wel – shockerende boodschap dat spaghetti bolognese eigenlijk niet bestaat. Hij noemt het zelfs ‘fake news’. In zijn humoristische tweet vraagt hij naar foto’s van dit valse gerecht van over de hele wereld.

‘We zouden liever hebben dat de wereld Bologna kent omwille van de tagliatelle, tortellini en lasagne’, schrijft hij erbij. Natuurlijk is hij blij met de aandacht die zijn stad krijgt door deze misvatting. Zijn tweet ging in ieder geval viraal. Zo poste iemand uit Oostenrijk een Knorr spaghetti bolognesemix en een Amerikaan een foto van een blik Heinz saus.

Spaghetti bolognese bestaat dus niet?

spaghetti bologneseIn de 18e eeuw werd de pastasaus met gehakt, de zogenaamde ragù, voor het eerst vermeld nabij Bologna, in Imola. In de 19e eeuw duikt de variant bolognesesaus (in het Italiaans ragù alle bolognese) voor het eerst op in een kookboek van de Italiaanse kok Pellegrino Artusi. Maar die bolognesesaus is sinds het onstaan niet meer precies wat er in dat 19e eeuwse kookboek stond…

Bovendien bestaan er nu ontelbare varianten, denk aan tomantensaus met gehakt, paprika en champignons. Terwijl de echte bolognesesaus eigenlijk gehakt, pancetta, ui, wortel, selder, tomatenspuree, wijn en volle melk bevat. Dus zelfs geen tomaten en zeker geen champignons!

De misvatting is dat deze saus in Bologna en omstreken traditioneel geserveerd wordt met tagliatelle of in lasagne. Dus niet met spaghetti. Spaghetti wordt eigenlijk van ousher helemaal niet geserveerd in Noord-Italië en eerder in Zuid-Italië. Conclusie: spaghetti bolognese bestaat gewoon niet!

Het echte spaghetti bologneserecept

Wat er ook van zij, bolognesesaus is gewoon heel lekker, toch als je het correcte recept volgt. Als je het enige echte recept voor deze saus wil kennen, moet je bij Antonio Carlucci zijn. Deze Italiaanse topchef zal je niet teleurstellen. Zijn tagliatelle al ragu Bolognese is de echte versie, dus niet met spaghetti maar met tagliatelle.

Niet zo’n fan van tagliatelle? Liever spaghetti vanavond? Op onze website vind je talrijke lekkere recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van spaghetti alla carbonara met erwten (Jeroen Meus) of vegetarische spaghetti met linzen (Jamie Oliver)? Of ooit al gehoord van Siciliaanse spaghetti met aubergines en tomaten?

Speak Your Mind

*