Zin in een feestelijk gerecht dat prachtig presenteert maar je geen uren laat zwoegen in de koeken? Kleine hammetjes, ook wel jambonneau's genoemd, kunnen je redden. Ze zijn fraai, smakelijk, makkelijk bereid en passen bij een veelheid aan groenten. In dit recept gaan we aan de slag met drie heerlijke herfstpuree's (spruitjes, venkel en pastinaak) en zorgen we als finale voor een pittig mosterbiersausje.
Zin in een feestelijk gerecht dat prachtig presenteert maar je geen uren laat zwoegen in de koeken? Kleine hammetjes, ook wel jambonneau's genoemd, kunnen je redden. Ze zijn fraai, smakelijk, makkelijk bereid en passen bij een veelheid aan groenten. In dit recept gaan we aan de slag met drie heerlijke herfstpuree's (spruitjes, venkel en pastinaak) en zorgen we als finale voor een pittig mosterbiersausje.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 45minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
45minuten |
Ingrediënten
- 4 jambonneau's Kleine hammetjes met been, zo'n 400 gram/stuk.
- 1 pastinaak
- 1 venkel
- 250 gram spruitjes
- 3 klontjes boter
- 1 kg loskokende aardappelen
- 2 dl melk
- 1 sjalot fijngesneden
- 3 eetlepels graanmosterd
- 25 cl zwaar, blond bier Een tripel of van hoge gisting (Duvel, Omer,...).
- 1 blokje rundsbouillon
- 20 dl room
- nootmuskaat, peper & zout
- Engelse saus Worcestershiresauce
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Schil de aardappelen en breng ze aan de kook in een royale portie gezouten water. Verwarm ook de oven op 180°.
- Controleer of de jambonneau's gerookt of naturel zijn. Indien ze gerookt zijn, volstaat een laagje peper aan de buitenkant. In het andere geval bestrooi je ze ook met voldoende zout.
- Bestrijk een braadslee met een klontje boter en schik er de jambonneau's netjes in. Schuif ze in een voorverwarmde oven van 180° en laat ze 45 minuten garen.
- Ondertussen kan je de groentjes voor de puree klaarmaken. Schil de pastinaak, snijd in grove stukken en breng aan de kook in licht-gezouten water. Doe hetzelfde met de venkel. Kuis tot slot de spruitjes (verwijder de buitenste blaadjes en snijd de onderkant weg), snijd ze in kwartjes en breng, net als de pastinaak en venkel, aan de kook in licht-gezouten water.
- Terwijl het vlees, de aardappelen en de groentjes garen, kan je alvast de saus bereiden. Stoof de sjalot in een klontje boter. Blus met het bier en voeg het bouillonblokje toe. Voeg de mosterd en de room toe en laat inkoken. Kruid met peper, zout en een weinig Engelse saus. Houd, indien sneller klaar dan de andere bereidingen, warm.
- Eenmaal de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze fijn. Voeg de melk, een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat naar wens toe.
- Verdeel de puree over drie gelijke porties en voeg aan elke portie één soort gegaarde groentjes toe. Let er op dat ze zeker gaar en mals zijn. Stamp telkens nogmaals fijn of verwerk tot een extra fijne puree met een mixer. Kruid bij waar nodig en houd goed warm.
- Dresseer van zodra de jambonneau's klaar zijn elk bord met drie toefjes puree, één hammetje en wat saus. Het feest kan beginnen, smakelijk!
Notities
Tip: om een vuur te sparen kan je de drie groentjes (pastinaak, venkel en spruitjes) garen in één pot. Hou er evenwel rekening mee dat je dan, eenmaal gaar, moet sorteren - geen prettig werkje - en uiteindelijk toch drie potten nodig hebt voor de drie soorten puree. Het spreekt evenwel voor zich dat je het bij twee of zelfs één soort puree kan houden.
Deel dit Recept
Speak Your Mind