Asperges worden, geheel terecht, het witte goud genoemd. Hun specifieke, heerlijke smaak is een absolute topper tijdens de lentemaanden. Dit recept vertelt je hoe ze op een erg klassieke manier te bereiden: met zalm, ei en krielaardappeltjes. Geen goedkoop gerecht, wel onwaarschijnlijk lekker!
Asperges worden, geheel terecht, het witte goud genoemd. Hun specifieke, heerlijke smaak is een absolute topper tijdens de lentemaanden. Dit recept vertelt je hoe ze op een erg klassieke manier te bereiden: met zalm, ei en krielaardappeltjes. Geen goedkoop gerecht, wel onwaarschijnlijk lekker!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 600 gram krielaardappelen Ook wel krieltjes of krielpattatjes.
- 500 gram asperges
- 600 gram zalmfilet Indien mogelijk met het vel er aan.
- 100 gram grijze garnalen
- 2 eieren
- 1 lente-ui In fijne ringen gesneden.
- verse peterselie fijngehakt
- peper & zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Indien je geen gekuiste en voorgekookte krieltjes kocht, start je met deze aan de kook te brengen. Breng ze in de schel aan de kook in voldoende gezouten water. Laat ze gedurende een kleine tien minuten garen, ze mogen zeker niet uiteen vallen of plat worden. Spoel ze vervolgens af onder koud water en laat gedurende een kwartiertje (of meer) afkoelen.
- Breng de eieren aan de kook in voldoende water. Laat ze een tiental minuten garen, tot ze net hardgekookt zijn. Laat ook weer afkoelen.
- Wrijf elke zijde van de zalmfilet in met een weinig zout en peper. Leg de zalm met de velkant naar boven in een licht beboterde of geoliede ovenschaal en zet in de oven. Afhankelijk van de dikte van de zalmfilet, dient deze 15 tot 25 minuten te garen in een voorverwarmde oven van 180°. Liever iets malser en vochtiger dan overgaar en droog.
- Schil de asperges met veel zorg een aandacht en snij de onderste centimeter af. Leg ze in lichtgezouten koud water. Nadat ze een vijftal minuutjes hebben kunnen weken breng je ze aan de kook. Ze zijn botermals en beetgaar indien ze vlot te doorprikken zijn.
- Pel de afgekoelde krieltjes, de schil zou relatief vlot moeten loskomen. Smelt een klontje boter in een ruime pan op een hoog vuur. Bak de krieltjes gedurende een tiental minuutjes zodat ze warmen, nog even aanbakken en een smakelijk korstje krijgen. Voeg er op het einde de lente-ui aan toe en laat ook even meebakken.
- Ontdoe de eieren van de schaal en prak ze fijn. Voeg wat peper, zout en fijngehakte peterselie toe.
- Dresseer elk bord door twee of drie asperges in het midden te leggen, daarop een stukje zalm met de velkant naar boven. Aan één zijde leg je enkele krieltjes, aan de andere zijde strooi je wat ei en garnaaltjes. Werk af met nog wat fijne peterselie. Het feest kan beginnen, smakelijk!
Notities
Tip: gooi de schellen en het kookvocht van de asperges niet weg! Hier kan je nog een heerlijk en eenvoudig soepje mee maken.
Deel dit Recept
Zo lekker