Feestelijker dan deze klassieker krijg je ze niet! In elk huishouden is deze topper een graag geziene gast op tafel: smeuïge, typische kost van bij ons. Het gerecht vraagt een beetje moeite, met dit recept wordt het evenwel een fluitje van een cent.
Feestelijker dan deze klassieker krijg je ze niet! In elk huishouden is deze topper een graag geziene gast op tafel: smeuïge, typische kost van bij ons. Het gerecht vraagt een beetje moeite, met dit recept wordt het evenwel een fluitje van een cent.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 45minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
45minuten |
Ingrediënten
- 4 stronkjes witloof Ga voor grondwitloof, geen witloof van watercultuur (flauwer van smaak).
- 200 gram hesp Niet te fijn, ze mag iets dikker gesneden zijn.
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 1 l melk Volle melk geeft een zalige volle smaak, magere melk maakt het wat gezonder.
- 250 gram geraspte kaas Emmental of Gruyère is perfect.
- 100 gram broodkruim
- 1 kg aardappelen Loskokend (bloemig).
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kuis de stronkjes witloof door de voetjes weg te snijden en ze netjes te pellen zodat je de bladeren overhoudt. Bak ze in een mespuntje boter met wat peper en zout tot ze glazig zacht zijn. Je hoeft ze niet noodzakelijk te bakken, je kan ze ook rauw en ongekruid verwerken. Deze eerste stap bespaart je echter wat tijd en versterkt de smaak van het witloof in het eindresultaat.
- Laat het witloof eventjes afkoelen en neem de schellen hesp erbij. Reken per persoon op anderhalve rol. Verwijder de zwoerdjes (indien aanwezig) en leg wat witloof op het uiteinde van elke schel. Verdeel het witloof zodanig dat alle rolletjes ongeveer even dik zijn. Vermijd te dikke rollen en rol ze keurig in de lengte op. Plaats ze tot slot in een ovenschaal.
- Nu kan je aan de kaassaus beginnen. Starten doe je met een klassieke roux. Voor 4 personen volstaat zo'n 50 gram boter en een kleine 100 gram bloem. Nog even kort de stappen van een roux op een rijtje: smelt de boter (laat niet koken of verkleuren), roer de bloem er stevig onder en laat eventjes op het vuur drogen. Liever wat minder bloem dan te veel, te veel bloem zal onaangenaam doorsmaken. Giet er op een middelmatig vuurtje stelselmatig wat melk bij terwijl je goed roert. De dikte van de saus kan je naar wens bepalen: meer melk maakt de saus vloeiender, minder melk garandeert een dikkere, smeuïgere saus. Maak ze alleszins niet te dik, er moet immers nog kaas bij.
- Voeg de geraspte kaas bij beetjes toe aan de saus en roer zachtjes zodat ze kan smelten en opgaan in de saus. Zo'n 50 à 100 gram volstaat voor 4 personen, tenzij je de kaassmaak heel prominent wil hebben. Kruid af met wat peper, zout (opgelet: de kaas voegt al wat zout toe!) en voldoende nootmuskaat.
- Overgiet de rolletjes met de warme kaassaus. Idealiter staan de rolletjes net volledig onder met saus. Zet de schotel gedurende drie kwartier in een voorverwarmde oven (180°). Voorzie een kwartier tot een half uur extra indien je het witloof niet hebt voorgebakken.
- Geen ovenschotel zonder een lekker korstje! Een kwartier voor de schotel klaar is, bestrooi je deze met een mengeling van broodkruim en de overschot van de geraspte kaas. Zo krijg je een krokant en smeuïg korstje. Zet desnoods nog even onder de grill om de kaas perfect te doen smelten.
- Tot slot hoef je enkel nog een flinke pot puree te bereiden. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Stamp ze fijn met een pureestamper en maak de puree fluweelzacht met wat boter en melk. Ook lekker maar niet noodzakelijk: één of twee eierdooiers. Breng de puree tot slot op smaak met, opnieuw, peper, zout en nootmuskaat. Laat het smaken!
Deel dit Recept
Speak Your Mind