Skrei wordt ook wel eens love-fish genoemd. Het betreft een soort winterkabeljauw die slechts korte tijd te verkrijgen is: van februari (meestal rond Valentijn, vandaar de sympathieke bijnaam) tot maart/april. Deze heerlijke variant is nog zachter en smeuïger, wat maakt dat elke kok dol is op zo'n stevige stukje vis vol smaak. In dit recept wordt de vis geserveerd met een uitstekend passend mosterdsausje en klassiek gestoofde prei: zalig lekker en niet moeilijk!
Skrei wordt ook wel eens love-fish genoemd. Het betreft een soort winterkabeljauw die slechts korte tijd te verkrijgen is: van februari (meestal rond Valentijn, vandaar de sympathieke bijnaam) tot maart/april. Deze heerlijke variant is nog zachter en smeuïger, wat maakt dat elke kok dol is op zo'n stevige stukje vis vol smaak. In dit recept wordt de vis geserveerd met een uitstekend passend mosterdsausje en klassiek gestoofde prei: zalig lekker en niet moeilijk!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- Skreifilets
- 4 skreifilets 150 à 200 gram per persoon
- 200 ml droge witte wijn
- peper en zout
- Mosterdsausje
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- 100 ml droge witte wijn
- 2 dl room
- 2 dl visbouillon
- nootmuskaat
- 2 eetlepels graanmosterd
- droge vermout
- peper en zout
- Gestoofde prei met aardappeltjes
- 600 gram kleine, vastkokende aardappelen
- boter
- 1 rode ui gepeld en in fijne ringen gesneden
- 2 preistengels gekuisd en in ringen gesneden
- 1 scheutje droge witte wijn
- 1 handvol platte peterselie gehakt
- peper en zout
- 1 citroen
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Smelt één eetlepel boter in een steelpannetje. Roer er de bloem onder en giet er vervolgens 100 ml witte wijn bij. Laat even inkoken. Voeg dan de room en de visbouillon toe en laat een tiental minuten rustig inkoken. Roer regelmatig.
- Schil ondertussen de aardappeltjes en gaar ze in lichtgezouten water. Llaat ze zeker niet te ver garen. Giet af, spoel met koud water en laat uitlekken.
- Verwarm daarnaast een liter water met 200 ml droge witte wijn. Kruid de stukken vis met een snuifje peper/zout en pocheer ze (het water hoeft dus niet te koken) gedurende een tiental minuten. De vis moet gaar zijn, zonder uiteen te vallen. Giet dus tijdig af en houd warm.
- Terwijl de vis gaart, bereid je tot slot de prei. Smelt daarvoor een klontje boter in een pan en fruit de uiringen. Voeg dan de preiringen toe en laat even stoven. Kruid met peper en zout.
- Plus de prei met een scheutje witte wijn en laat een handvol minuten verdampen. Voeg dan de voorgegaarde aardappeltjes toe en laat even kleuren. Werk af met wat peterselie en een beetje citroensap.
- Werk het roomsausje, eenmaal naar wens ingekookt, af door er de graanmosterd onder te roeren en te kruiden met voldoende peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Roer er ook een flinke scheut droge vermout onder. Smakelijk!
Deel dit Recept
Ga het uitproberen.