Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 30minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 30minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
- 300 gram risottorijst
- 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
- 2 middelgrote uien in ringen gesneden of fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden of geperst
- 1 liter tuinkruidenbouillon of paddenstoelenbouillon
- 100 gram champignons (optioneel)
- fijngehakte peterselie
- olijfolie
- zout en peper
Ingrediënten
Porties: personen
|
- Het kan zijn dat er wat zand tussen de gedroogde porcini zit. Dat is niet zo’n lekker gevoel tussen je tanden, dus spoel de porcini eerst goed af.
- Hierna leg je de porcini in een kom met heet water. Laat ze weken voor ongeveer een half uurtje, of tot ze zacht zijn.
- De uien kun je in ringen of fijn snijden, het is maar net wat je lekker vindt. Snijd ondertussen ook de knoflook en peterselie.
- Giet de porcini af en bewaar het water, want ook hier zit veel smaak aan. Zet ondertussen je bouillon op en voeg hier het water van de porcini aan toe. De porcini snijd je in wat kleinere stukjes.
- Doe wat olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin de uienringen en fijngehakte knoflook lichtjes aan.
- Nu voeg je de geweekte porcini en risottorijst toe. Bak ze mee voor ongeveer 1 minuut.
- Het is tijd om de bouillon toe te voegen. Doe dit lepel voor lepel tot de risottorijst net onder staat.
- Blijf roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe tot de risotto gaar en romig is. Zet op dat moment je warmtebron lager en laat de risotto nog een beetje nagaren.
- Als je nog verse champignons wilt toevoegen, kun je deze nu bakken.
- Schep de risotto in diepe borden en garneer met verse, fijngehakte peterselie en eventueel champignons.
Je bent net klaar met werk, sporten of het vergelijken van internet providers en je hebt wel een lekkere avondmaaltijd verdiend. Risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood is precies wat je nodig hebt. Eekhoorntjesbrood, in het Italiaans ‘porcini’ genoemd, is een zeer smakelijke paddenstoel die veelal in gedroogde vorm gegeten wordt. Eekhoorntjesbrood laat zich namelijk vooral zien in de natte herfstmaanden september en oktober. Italianen trekken er dan massaal op uit om deze lekkernij in het bos te zoeken. Maar als je ook de rest van het jaar van dit lekkere paddenstoeltje wilt genieten, is de gedroogde versie een prima alternatief. Zoals in deze ‘risotto ai funghi porcini’, die volledig veganistisch is. Missen doe je het vlees niet, want porcini zijn ware umami-bommetjes.
Speak Your Mind