Recept - Wat zijn de lekkerste lente wijnen?

Wat zijn de lekkerste lente wijnen?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zodra de zon begint te schijnen, verlangen wijnliefhebbers opeens extra naar witte wijn. Een frisse, fruitige en sprankelende wijn of juist een wijn met body, een neus vol exotische vruchten en mooie houttonen. Als het maar wit is! Welke witte wijnen zijn het proeven meer dan waard? 

Wit uit Frankrijk

Witte Bourgogne wijnen zijn voor liefhebbers van witte wijn vast niet onbekend. Denk maar eens Chablis! Een fles Chablis schenkt u misschien niet snel op een doordeweekse dag bij het avondeten, maar vraagt om een feestelijk moment, of in ieder geval een uitstekend diner! Wijnen in Chablis zijn gemaakt van de Chardonnay-druif. Ze zijn te herkennen aan een uitmuntende mineraliteit, die tot stand komt door het terroir van het gebied. De bodem bestaat uit kalk, klei en de fossiele resten van een klein soort oester, wat de druiven – en dus de wijnen die erop groeien – hun typerende en unieke mineralige smaken geeft. Een Chablis heeft verder vaak de geur van citrus en groen gele pruim en is in de mond energiek fris, loepzuiver en rank. 

Wit uit Spanje

Naast vele heerlijke rode wijnen (Tempranillo!) worden er in Spaanse wijnstreken zoals Rioja, veel uitstekende witte wijnen gemaakt. De witte druivenrassen Macabeo, Albariño en Verdejo zijn het meest aangeplant in dit Zuid-Europese land. In het noorden van Spanje ligt Rías Baixas. Daar worden de beste Albariño wijnen gemaakt. Een goede Albariño maakt de drinker blij met de geur van citroen en pompelmoes en de zoete smaak van rijpe meloen. De wijn heeft een mooie zuurgraad en een sublieme afdronk. Staat er vis op het menu? Kies dan zéker voor een Albariño, want deze gaat uitstekend samen met vis en zeevruchten. Wilt u Spaanse wijn bestellen? Vlakbij Rías Baixas ligt Rueda, het domein van de Verdejo. Van deze druif worden wijnen gemaakt met een verkwikkend fris karakter, intens fruit en een heerlijke en overdadige geur en body. 

Wit uit Italië

In wijnland Italië worden er meer dan 400 verschillende druivenrassen verbouwd! Maar als men aan Italiaans wit denkt, denkt u al snel aan Pinot Grigio. In andere landen is de druif bekend als Pinot Gris (Frankrijk) en Grauburgunder (Duitsland). In Italië wordt Pinot Grigio het meest verbouwd in regio Veneto, in Noord-Italië. Kenmerkend voor deze wijn zijn het bouquet met appel, meloen en perzik, de sappige en brede smaak, en een body en zuurgraad die gemiddeld zijn. ‘Gemiddeld’ klinkt misschien niet positief, maar in een goede Pinot Grigio betekent dit dat de smaken en geuren uitstekend in balans zijn! 

Speak Your Mind

*