Blog Posts | - deel 11 Blog Posts | - deel 11

 

Recepten - Blog Posts

Blijf vernieuwen met de MC Kookboeken

Blijf vernieuwen met de MC Kookboeken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Iedereen die graag in de keuken staat, is benieuwd naar de nieuwste recepten. Als kok ben je altijd op zoek naar nieuwe invloeden. Je maaltijden iets pittiger, zoeter of zouter maken. Simpelweg beter! En daar kun je soms best een beetje hulp bij gebruiken, toch?

Er gaat dan ook niets boven een ouderwets kookboek. Geschreven door de beste chefs van Vlaanderen. Laat je op verschillende manieren inspireren. Leer hoe je van je alledaagse maaltijd iedere keer weer een feestje kunt maken. Waarmee je iedereen in huis laat genieten en de smaakpapillen keer op keer verrast!

Vraag daarom de My Collections kookboeken aan. Iedere maand krijg je een verrassend nieuw kookboek in de bus. Ontvang het kennismakingspakket voor slechts € 9,95 én vraag daar direct een cadeau bij aan. Je kunt kiezen uit een smartwatch (ideaal als je tijdens het koken op de tijd moet letten) of een tablet (altijd makkelijk om nog wat extra achtergrondinformatie over je recept op te zoeken!)

Wijnvakantie? Si!

Wijnvakantie? Si!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Voor iedereen die van ‘het goede leven’ houdt is Italië een walhalla. La Bella Vita. In het zuiden van Europa nemen ze nog de tijd voor een goede maaltijd. En in veel gebieden in Italië is een goede wijn daarnaast onmisbaar.

Geldt dit ook voor jou? Heb je ooit wel eens overwogen om een culinaire vakantie te boeken? Het echte Italië zien en de echte Italiaanse wijnen proeven?

Wijnliefhebbers weten dat Piemonte wordt beschouwd als één van de beste wijnstreken van Italië. Het terrein, de grond en de weersomstandigheden zorgen voor een topkwaliteit aan wijnen zoals de Barolo’s en Barbaresco’s. En wat te denken van de iets lichtere Dolcetto. Wijnen die wereldberoemd zijn.

En toch heeft Piemonte dat schattige, traditionele behouden. Geen streek is daarom geschikter voor een wijnvakantie dan deze streek in Noordwest Italië. Iedere wijnliefhebber moet het zeker een keer doen.

Waarom ga jij niet eens kijken? Bij onder meer Italissima boek je voordelig authentieke vakantiehuisjes voor een wijnvakantie die je niet snel zult vergeten.

Glutenvrij koken?

Glutenvrij koken?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Je hebt ongetwijfeld je broertje, zusje, neefje, buurman of collega wel eens horen zeggen: “Ik heb een glutenvrij dieet.” Maar meer dan dat het nogal lastig klinkt, weet je er eigenlijk niet van. En toch is het belangrijk, zeker als je voor iemand moet koken die glutenintolerant is.

Maar wat is gluten eigenlijk? Voor veel mensen een vraag die ze zo 1-2-3 niet kunnen beantwoorden. Gluten is een eiwit dat van nature in tarwe, rogge en gerst zit. En dus ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Je kunt denken aan brood of crackers. Maar ook in minder voor de hand liggende producten als pasta of snoepjes.

Dieet
Iedereen die wel eens gekookt heeft voor iemand met een glutenintolerantie weet dat het een vrij serieuze zaak is. Wanneer je glutenintolerant bent en je eet toch gluten, dan beschadig je de dunne darm direct en heeft deze tijd nodig om te herstellen. In de tussentijd kunnen er verschillende klachten optreden. Het is dus zeker niet iets om lichtzinnig mee om te gaan.

Keurmerk
Wanneer jij dus kookt voor iemand met een glutenintoleratie, wees er dan zeker van dat er geen kleine hoeveelheden gluten in jouw maaltijd zitten. Wil je zeker zijn, dan kun je altijd speciale glutenvrije producten bestellen. Je kunt maar beter zeker zijn!

Creatief met koffie

Creatief met koffie
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

koffieEen typische gewoonte uit dit gedeelte van de wereld: koffie met een koekje. We drinken het voor de maaltijd of eventueel erna. En daar blijft het vaak bij. Maar wist je dat je veel meer kunt halen uit koffie? Maak eens een ware koffie-traktatie. Daar maak je echt indruk mee!

Internationale sensatie
Heb jij er wel eens aan gedacht om eens een internationaal tintje toe te voegen aan de koffie? Schenk eens een andere koffie dan de standaard supermarktkoffie. Kies een internationaal thema en maak er een thema-middag of avond van! Ook in België kun je gemakkelijk het nodige bestellen om er een spannende koffiedag van te maken! Aanraders zijn wat ons betreft de Giuliano bonen en de Nannini koffiebonen.

Ice, ice, ice
Ook leuk om eens aan te bieden: ijskoffie! Vooral op warme lentedagen en mooie zomerdagen is het leuk om eens een koele variant aan te bieden. Geen warme koffie, maar een lekker ijscappuccino. Je kunt hiermee eindeloos variëren. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om vanille-ijs toe te voegen aan de ijskoffie of chocolade?

Koken met koffie
Je hebt hier wellicht nooit over nagedacht , maar wist je dat het zelfs mogelijk is te koken met koffie? Onze favoriet? Eendenborst met koffie. Gebruik hiervoor zeker de New York koffiebonen. Maak een marinade met koffie, knoflook, peperbolletjes en gember en laat deze een uurtje intrekken in de eend. Je weet niet wat je proeft! De koffie maakt een heerlijk verschil!

Koken uit eigen streek

Koken uit eigen streek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

StreekproductenWanneer het weer het toelaat, eten veel mensen graag buiten. Wat gaat er immers boven een lekkere lunch in de buitenlucht? Gezellig met het hele gezin of met een aantal vrienden. Het goede leven vieren. 

Heb je daarbij wel eens gedacht aan het serveren van streekproducten? Tijdens een willekeurige lunch staat vaak het supermarktaanbod op tafel. Supermarktbroodjes, supermarktbeleg..  Dat kan best smaakvol zijn, maar het is niet erg spannend om dat iedere keer te doen. Vooral bij speciale gelegenheden – in het speciaal waarbij mensen aanwezig zijn die niet uit jouw regio komen – is het leuk om producten uit de eigen streek te presenteren.

Wat is er bijvoorbeeld lekker dan deze Brugse zotpaté? Lekker op een toastje of een broodje. Bereid met een vleugje Belgisch bier. Of wat te denken van deze onvervalste Gentse waterzooi. Verras je gasten met het beste dat Gent te bieden heeft! Lekker met gebakken broodjes! En uiteraard trakteer je je gasten aan het eind van de middag op een heerlijke snack. Wij vonden deze smaakadvocaat met Belgische chocolade heerlijk. Een echte aanrader! Geniet van het goede leven!

Jouw groentetuin

Jouw groentetuin
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Als je gek bent op recepten en koken, ben je ongetwijfeld ook gek op groente en fruit. Want wat kun je heerlijk variëren met aardappels, wortelen, tomaatjes en appeltjes. De echte liefhebber gaat dit jaar dan ook voor  groente uit eigen tuin. En dat is helemaal niet zo moeilijk!

Zoals altijd: het begint bij het begin. Een tuintje. En voordat je denkt dat je een tuin van 4 hectare nodig hebt: dat is absoluut niet waar. Ook in kleine tuintjes groeien grootse groenten! In deze blog behandelen we aardappelen en doperwten. Pure winterkost.

Aardappelen
Heb jij een klein stukje tuin over? Of een pot waar minimaal 10 kilo aarde in kan? Dan kun jij aardappels kweken. Bestel de aardappelzaadjes snel en plant deze vanaf eind februari. Kies hiervoor een plekje met veel licht, het liefst in de zon. Al na 10 weken kun je resultaat hebben, dus je hoeft niet lang te wachten voor je ze aan de kook kunt brengen! Op internet kun je veel informatie vinden over het exacte poten van de aardappelen.

Doperwten
Ook de zaadjes voor doperwten kun je eenvoudig bestellen. Deze typische voorjaarsgroenten hebben een harde wand. Je moet erwten daarom doppen voor je ze kunt eten. Tip: voor je de zaden in de grond stopt, laat je ze het best eerst 3 dagen in water weken. Wanneer je een klein worteltje ontdekt, kun je beginnen met zaaien. Doperwten gaan ongeveer 2 of 3 cm diep in de grond en hebben direct water nodig. Wanneer het gewas opkomt, hou je de oogst in de gaten. Jonge doperwtjes zijn namelijk extra lekker!

Wat je dit jaar ook wilt kweken, we zouden graag de resultaten zien. Volg ons daarom op Facebook en upload de foto’s van jouw geslaagde oogst of stuur ons een foto van de maaltijd die je hebt gemaakt met jouw eigen ingredienten!

Heb je nu helemaal geen tuin? Niet getreurd! Je kunt zelfs kweken in eigen mini-tuintjes. Die zet je gewoon bij het raam of op je balkon. Simpel toch?

De keukentrends van nu

De keukentrends van nu
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Tegen het voorjaar aan beginnen veel mensen met ideeën voor het huis. De geuren, kleuren en smaken van de winter willen we immers zo snel mogelijk uit huis hebben, nietwaar? Op naar iets nieuws? En wat zijn dan de nieuwste trends in keukenland? We nemen er drie door.

De woonkeuken
Niet langer is de keuken de keuken en de kamer de kamer. Al enige jaren geleden werd de keuken geïntroduceerd als belangrijk leefgedeelte en dit jaar doet de keuken nog een stapje die kant extra die kant op. Sterker nog: de keuken en woonkamer lopen meer en meer naadloos in elkaar over. Dat betekent dat de keuken een gedeelte wordt om te lezen, kletsen of gezellig een kop koffie te drinken.

Natuurlijke kleuren
Je ziet het tegenwoordig al bijna niet meer en dat vinden we hartstikke prima. Die oude, grijsachtige keukens. Dat lijkt verleden tijd. Keukens van nu mogen wel wat kleur hebben. Vooral blauwe en groene accenten doen het goed in veel keukens en zullen dit jaar zichtbaar worden. Ook veel warme kleuren en hout-accenten doen het goed.

Technologie
We ontkomen er niet aan. En misschien is dat maar goed ook. Want de juiste technologie kan je helpen met koken én draagt bij aan de charme van de keuken. Zo vind je in veel keuken als houders voor laptops of tablets terug. En meer en meer zie je touchscreens en geautomatiseerde hulp. Vooral in landelijke, moderne keukens staat dit prachtig.

Wil jij nog veel meer keukentips ontvangen? Bestel dan het inspiratiemagazine van Ixina. Dit magazine staat boordevol tips en trucs en is helemaal gratis te bestellen. Veel plezier ermee!

Delicious!

Delicious!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Wanneer je nooit genoeg kunt krijgen van koken en recepten en daar alles over wilt weten, moet je zeker even kennismaken met Delicous. Of misschien ken je wel iemand die helemaal dol is van kokkerellen? Dan is dit een superleuk cadeau!

Het blad Delicious is speciaal gemaakt voor iedereen die het fijne wilt weten van alles wat er in de keuken gebeurt. Voor iedereen die zijn of haar gasten wilt verrassen met iets dat ze nog nooit eerder geproefd hebben. Delicious laat je zien hoe je het verschil maakt tussen een goede pasta én een verrukkelijke pasta. Tussen een gezellige avondmaaltijd of een culinaire verwentijd.

Ze hebben nu een leuke aanbieding bij Delicous. Vraag het blad driemaal aan en betaal slechts € 17,50. Het abonnement stopt daarna automatisch, dus is Delicous ook een leuk cadeau voor je vader, moeder, broer, zus of beste vriend(in)! Ga snel kijken wat het blad je deze week voor geheimen geeft en stuur ons gerust een foto wanneer je één van de gerechten uit dit blad zelf gemaakt hebt! Veel leesplezier en eet smakelijk!

Keuken met korting

Keuken met korting
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Kijk jij op dit moment naar je koelkast en denk je: meh, die heeft z’n beste tijd wel gehad? Of drink je met afgrijzen een kop koffie leeg s’morgen uit je haast antieke koffiemachine? Dan kan dit wel eens een idee zijn voor jou.

Iedereen die van koken houdt, beschikt graag over de beste keukenapparatuur. Een mooie Amerikaanse koelkast bijvoorbeeld waar je met één druk op de knop de ijsklontjes in je limonade laat vallen. Of een koffiemachine waarbij je niet alleen de keuze hebt uit zwarte koffie en eh.. zwarte koffie, maar waarmee je jezelf ook op een verse cappuccino of caffè latte kunt trakteren. Eén probleempje. Dit soort apparaten zijn altijd peperduur.

Wanneer je dus wel toe bent aan nieuwe apparatuur, maar er financieel nog niet helemaal bent, is het misschien een idee om eens een stockverkoop te bezoeken. Een wat? Een stockverkoop is een speciale uitverkoop waarbij producten tegen fabrieksprijzen worden verkocht. En ook aanbieders van keukenapparatuur maken zo nu en dan gebruik van een stockverkoop. En laat er nu net eentje in de buurt zijn. Een stockverkoop van Miele vindt plaats in het Miele Center in Mollem.

Let op: voor deze verkoop moet je je wel even aanmelden. Op stockverkoopinfo kun je meer informatie vinden én de link vinden waar jij je (gratis) kaarten kunt bestellen. Ook belangrijk om te weten: je kunt slechts met een betaalkaart betalen. Dus gelieve geen cash mee te nemen. Wat heb jij hard nodig?

 

Het kiezen van de wijn

Het kiezen van de wijn
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Goed nieuws voor wijnliefhebbers: niet alleen is een wijntje bij het eten hartstikke gezond, maar er past bij ieder recept wel een lekkere wijn. Oké, soep en wijn gaan dan wellicht niet goed samen. Maar voor de rest kun je een lekker wijntje drinken bij ieder diner. De vraag is: welke wijn gaat samen met welk gerecht?

Laten we de wijnen even opdelen in drie verschillende soorten. Rode wijn, witte wijn en rosé wijn. Omdat smaken teveel verschillen, willen we niet te gedetailleerd ingaan op de verschillen, maar we kunnen wel een aantal handvatten bieden voor een goede combinatie tussen het hapje en het drankje. Daarbij letten we uiteraard op de prijs. Een goede wijn hoeft namelijk zeker niet duur te zijn!

Rode wijn
Rode wijn is wellicht de meest bekende en meest gedronken wijn. De basisregel is: rode wijn past goed bij vlees, witte wijn beter bij vis. Dat is de basis, dus er zijn altijd uitzonderingen. Voor stevige vleesgerechten en pasta is een rode wijn vaak een goede keuze. Biefstuk is bijvoorbeeld heerlijk met deze Don Mendo Gran Reserva, terwijl een pasta heerlijk is met deze Aurelia Riserva Superiore.

Witte wijn
Eet jij graag vis? Dan weet je dat een witte wijn geweldig is bij dit gerecht. Hou hierbij de regel aan: chique vis, chique wijn. Zo is een lekker scholletje of kabeljauwtje prima te eten met een La Pauline Miracle, maar wanneer het gaat om zalm of kreeft kunnen we niets minder aanraden dan deze Doudet-Naudin, een heerlijk krachtige en frisse wijn.

Rosé wijn
Rosé wijn is een echte zomerwijn. Niet alleen een smaakversterker, maar ook zeker een dorstlesser. Hiermee willen we de rosé wijn echter niet tekort doen. En zeker in combinatie met wat gekruider eten. Eet jij uit de Indische of Marokkaanse keuken? Probeer dan eens deze REX rosé wijn. Een absolute sensatie en niet duur!

Heb jij een tip? Deel die dan hieronder!