Maak van de spoelbak geen afvalbak | Recepten.be Maak van de spoelbak geen afvalbak | Recepten.be

 

Recept - Maak van de spoelbak geen afvalbak

Maak van de spoelbak geen afvalbak
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tijdens het bereiden van de dagelijkse maaltijden blijven er regelmatig kleine stukjes voedsel over. Soms valt iets bij het snijden per abuis in de spoelbak, soms heb je wat snijafval en weer een andere keer zijn er na het nuttigen van de maaltijd restjes op de borden achtergebleven die tijdens het afspoelen in de spoelbak belanden. In de meeste gevallen worden ze door het zeefje in de afvoer tegengehouden en kun je ze eenvoudig met de hand verwijderen en in de daarvoor bestemde afvalbak deponeren. 

Verstopping

Soms is de verleiding groot om deze etensresten door het zeefje te drukken. Ze verdwijnen dan in de afvoer en zouden in principe langs deze weg in het riool belanden. Afgezien van de vraag of dat een wenselijke route is, bestaat de kans dat deze etensresten de afvoerbuis op den duur blokkeren, waardoor ontstoppen noodzakelijk is. We gooien ongemerkt bijvoorbeeld heel wat vet door de afvoer weg. Denk maar eens aan elke keer dat je een vette pan omspoelt. Telkens stroom dat vet het afvoerputje in. Wanneer het zich binnen in de afvoerbuis gaat hechten, wordt de doorvoer steeds smaller. Ook kalkaanslag, die onvermijdelijk is door gebruik van hard leidingwater, kan dit effect teweegbrengen. 

De oplossing

Spoelbak reiniger

Er zijn veel tips en trucs voor het oplossen van dergelijke problemen. Zo kun je bijvoorbeeld een handje soda in de afvoer gooien, gevolgd door een flinke hoeveelheid heet water. Soms helpt dat om een verstopping te verhelpen. Er zijn ook mensen die soda toepassen in combinatie met azijn. Anderen proberen het met cola, gevolgd door kokend water. Maar een hardnekkige verstopping krijg je er vaak niet mee weg. In dat geval zul je een vloeibare ontstopper moeten aanschaffen om de verstopping doeltreffend aan te pakken.

Ontstoppingsveer

Er bestaan speciale ontstoppingsveren om de afvoer weer vrij te maken van eventuele obstakels. Een ontstoppingsveer is een lange stalen kabel met een veer aan de ene zijde en een slinger aan de andere zijde. Doordat de kabel flexibel is, beweegt deze mee met de vorm van de afvoerbuis. Het idee is dat veer zo ver mogelijk in de afvoerbuis wordt geduwd, tot aan de plek waar zich de verstopping bevindt. Door vervolgens aan de slinger te draaien, gaat de veer ronddraaien en boort zich als het ware door de verstopping heen. Bij ondeskundig gebruik kun je daarbij echter helaas ook de afvoerbuis onherstelbaar beschadigen.

Speak Your Mind

*