Spruitjes zijn misschien niet ieders favoriete groente, liefhebbers weten dat de karakteristieke smaak een echte delicatesse is. Zeker in combinatie met andere seizoenssmaken, zoals een karaktervol stukje everzwijn en een romig sausje, kan je zonder veel inspanning een lekker maal klaarmaken dat op en top herfst/winter uitstraalt.
Spruitjes zijn misschien niet ieders favoriete groente, liefhebbers weten dat de karakteristieke smaak een echte delicatesse is. Zeker in combinatie met andere seizoenssmaken, zoals een karaktervol stukje everzwijn en een romig sausje, kan je zonder veel inspanning een lekker maal klaarmaken dat op en top herfst/winter uitstraalt.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 25minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
25minuten |
Ingrediënten
- 4 steaks everzwijn ca. 100 gram per persoon
- 600 gram loskokende aardappelen
- 400 gram spruitjes
- 250 ml melk
- 100 ml wildfond
- 100 ml porto
- 200 ml room
- 1 takje tijm
- olijfolie
- boter
- nootmuskaat
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid royaal met peper en zout.
- Schil ondertussen de aardappelen en breng aan de kook in een ruime hoeveelheid gezouten water.
- Kuis de spruitjes en snijd in dunne plakjes. Roerbak ze in een scheut olijfolie in een hete wok en kruid met peper/zout.
- Stamp de gegaarde aardappelen fijn en roer er de melk en klontje boter onder. Voeg de gewokte spruitjes toe maar bewaar een kwart voor de afwerking.
- Werk de puree naar smaak af met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.
- Verhit een pan en smelt er een klontje boter in. Schroei het vlees langs elke kant dicht en laat vervolgens op een matig vuur verder garen naar wens. Ever mag nog wat rosé zijn.
- Haal het vlees uit de pan en laat rusten onder een stukje aluminiumfolie.
- Blus de pan met de porto. Roer alle aanbaksels los en voeg vervolgens de wildfond, room en een takje tijm toe. Laat op een zacht vuur indikken tot een smeuïg sausje.
- Werk de saus af met peper en zout. Versnijd het vlees in dikke plakken. Serveer op de puree, met de rest van de gewokte spruitjes en een lepeltje saus. Smakelijk!
Notities
De roomsaus is heel klassiek met porto. Je kan echter variëren door andere sterke dranken te gebruiken. Denk aan sherry (wat droger en scherper), madeira (zoet en uitgesproken), marsala (levendig en verrassend), cognac (krachtig en smaakvol),...
Deel dit Recept
Speak Your Mind