Wanneer de feestdagen stilaan naderen, is het moment aangebroken om feestelijke klassiekers nog eens op tafel te toveren. En op wie anders dan Jeroen Meus kan je rekenen voor de juiste bereidingswijze? Vergeet kroketjes, met deze smeuïge gratin haal je het beste uit de Franse keuken en zullen je tafelgenoten heerlijk smullen.
Wanneer de feestdagen stilaan naderen, is het moment aangebroken om feestelijke klassiekers nog eens op tafel te toveren. En op wie anders dan Jeroen Meus kan je rekenen voor de juiste bereidingswijze? Vergeet kroketjes, met deze smeuïge gratin haal je het beste uit de Franse keuken en zullen je tafelgenoten heerlijk smullen.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 4 dl melk
- 4 dl room
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 800 gram aardappelen vastkokend
- 150 gram gemalen kaas Gruyère of Emmentaler
- boter
- peper, zout en nootmuskaat
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Verwarm de melk met de room in een steelpan. Voeg de kruiden en geplette teentjes look toe. Breng daarnaast voldoende op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Laat minstens een kwartier warmen zonder het mengsel echt te laten koken.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd - bij voorkeur met een mandoline - in flinterdunne plakjes.
- Smeer een ovenschaal in met een beetje boter. Schik de aardappelschijfje dakpansgewijs in de schaal. Maak laagjes tot de schotel tot 2/3de gevuld is.
- Zeef het mengsel en overgiet er de aardappelen mee. Alles moet onderstaan.
- Bestrooi met de gemalen kaas en zet in een voorverwarmde oven (160°). Laat minstens een half uur garen, controleer voor het serveren of de aardappelen voldoende gegaard zijn. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind