De Griekse keuken is geen onbekend gebied voor ons, verfijnde specialiteiten zoals feta, lamsvlees en olijven zijn de typische dingen waar we aan denken. Eén van de meest klassieke bereidingen zijn de fijn vleessatés, de Souvlaki. Jeroen Meus leert je ze maken, verzegeld van een smakelijke pasta. Perfect op een zomerse dag. Ook lekker op de barbecue!
De Griekse keuken is geen onbekend gebied voor ons, verfijnde specialiteiten zoals feta, lamsvlees en olijven zijn de typische dingen waar we aan denken. Eén van de meest klassieke bereidingen zijn de fijn vleessatés, de Souvlaki. Jeroen Meus leert je ze maken, verzegeld van een smakelijke pasta. Perfect op een zomerse dag. Ook lekker op de barbecue!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd | Passieve Tijd |
4personen | 15minuten | 30minuten | 15minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
30minuten | 15minuten |
Ingrediënten
- Souvlaki (lamssatés)
- 800 gram lamsvlees (bout) in blokjes gesneden
- 1 koffielepel paprikapoeder mild
- rozemarijn gedroogd
- cayennepeper
- sap van een halve citroen
- 1 teentje look geperst
- olijfolie
- zout
- Griekse pasta met groenten
- 200 gram Griekse pasta (orzo)
- 250 gram fetablokjes uitgelekt
- 2 dl Griekse yoghurt natuur
- 1 komkommer
- 6 lente-uitjes
- 200 gram kerstomaatjes
- 1 rode paprika
- 0,5 rode ui
- 1 busseltje platte peterselie gesnipperd
- 2 eetlepels kleine olijven ontpit
- witte wijnazijn
- olijfolie
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Doe de blokjes lamsvlees in een kom en giet er een flinke scheut olijfolie over. Overgiet met het citroensap en doe er het geplette teentje look bij. Breng tot slot op smaak met wat gedroogde rozemarijn, paprikapoeder, een beetje cayennepeper en zout.
- Meng het vlees grondig en laat minstens een half uur marineren op een koele plek. Roer nu en dan om.
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en gaar de Griekse pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet, eenmaal al dente, af en koel onmiddellijk af met koud water. Laat afkoelen.
- Maak ondertussen de groentjes klaar: snijd de komkommer in lange kwarten en verwijder de waterige zaadlijsten met een lepel. Snijd dan in blokjes. Snipper de lente-ui fijn, snijd de kerstomaatjes in kwartjes en snijd de rode ui in fijne, halve ringen.
- Meng de gesneden groentjes in een ruime kom.
- Verhit een grillpan en laat goed heet worden. Schil ondertussen de rode paprika en snijd in kwarten. Besprenkel met wat olijfolie en schroei aan in de grillpan.
- Haal de stukjes paprika uit de pan (hou de pan heet) eenmaal zacht en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de groentjes, samen met de gesnipperde peterselie, blokjes feta en de olijfjes.
- Voeg de afgekoelde pasta toe aan de groentjes. Lepel er de yoghurt onder en breng op smaak met een scheutje wijnazijn, wat zout en (cayenne)peper.
- Grill de blokjes lamsvlees op hoog vuur. Schroei ze goed aan tot ze mooi rosé zijn (snijd één blokje open ter controle). Prik de blokjes op korte satéstokken en serveer ze vers uit de pan met de koele pasta. Smakelijk!
Notities
Indien je geen kleine olijven hebt of kan vinden, kan je uiteraard grote olijven in ringen snijden. Vermijd grote stukken, dat overheerst te fel.
Deel dit Recept
Speak Your Mind