Elke authentieke Belg is dol op een klassieke biefstuk met verse frietjes. Het kan echter wat avontuurlijker en minstens zo lekker. Dit recept legt netjes uit hoe je een overheerlijke (en niet eens moeilijk te bereiden) Italiaanse variant kan bereiden op dit gegeven. Ideaal als feestmaaltijd voor elke dag!
Elke authentieke Belg is dol op een klassieke biefstuk met verse frietjes. Het kan echter wat avontuurlijker en minstens zo lekker. Dit recept legt netjes uit hoe je een overheerlijke (en niet eens moeilijk te bereiden) Italiaanse variant kan bereiden op dit gegeven. Ideaal als feestmaaltijd voor elke dag!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
20minuten |
Ingrediënten
- 600 gram filet pur (ossenhaas) Of vier mooie stukken van zo'n 150 gram.
- 100 gram Parmezaanse kaas In grove schilfers.
- 200 gram rucola
- 500 gram vastkokende aardappelen In dunne plakjes gesneden.
- 400 gram kerstomaatjes gehalveerd
- 0,5 liter olijfolie
- Provençaalse kruiden gedroogd
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Zet de gehalveerde kerstomaatjes in een ovenschotel en besprenkel ze met wat olijfolie. Kruid de tomaatjes met Provençaalse kruiden, wat peper en een snuifje zout. Zet ze gedurende 15 à 20 minuten (afhankelijk van de grootte) in een voorverwarmde oven van 200°.
- Verhit in een grote pan een ruime hoeveelheid olijfolie (een kleine halve liter zou moeten volstaan). Let op: dit kookproces komt neer op frituren, zorg er dus voor dat de pan veilig staat en bovenal buiten het bereik van kinderen.
- Eenmaal de olie heet is (ze zal zachtjes beginnen roken en hitte uitstralen), kan je de aardappelschijfje er voorzichtig in leggen. Nogmaals: opgelet, heet en gevaarlijk. Laat de aardappelschijfjes zo'n 10 à 15 minuutjes frituren in de olijfolie en draai ze nu en en dan even om.
- Bestrooi de stukken vlees met voldoende peper en zout. Verhit, eenmaal de tomaatjes en aardappelschijfjes bijna klaar zijn, een beetje olijfolie in een bakpan. Schroei de stukken vlees langs beide kanten en laat verder garen naar wens (saignant is veelal de meest smakelijke keuze).
- Laat het vlees nog heel even rusten onder een stukje aluminiumfolie. Haal de aardappelschijfjes voorzichtig uit de olie en laat goed uitlekken op wat keukenpapier. Het is erg belangrijk dat ze smakelijk krokant zijn en niet meer vettig van de olijfolie.
- Voorzie elk bord van één stuk vlees en doe daar onmiddellijk enkele schilfers Parmezaanse kaas op. De harde kaas zal een klein beetje smelten op het warme stuk vlees. Werk af met een handvol frisse rucola op de kaas. Vul aan met een lepel gestoofde kerstomaatjes en een portie krokante aardappelschijfjes die je kan bestrooien met een beetje grof zout. Dien snel op, eventueel met wat balsamico op tafel als extra smaakmaker voor de liefhebbers. Smakelijk!
Notities
Filet pur is het stuk rundsvlees dat doorgaans het hoogst aangeschreven staat. Het is derhalve geen goedkoop vlees (er wordt ook Chateaubriand en soms tournedos uit gesneden). Je kan uiteraard eender welk stuk rundsvlees gebruiken om het gerecht beter bij jouw smaak en budget te laten passen.
Deel dit Recept
Speak Your Mind