Kalkoen is een klassieker die tijdens de kerstdagen niet mag ontbreken. Indien juist bereid is het sappige vlees de perfecte basis voor allerlei feestelijke gerechten. Een gebraden kalkoen vraagt veel aandacht, vandaar dat een simpele rollade veelal interessanter is. In dit recept gaan we aan de slag met een feestelijke vulling en passende garnituren. Jouw kerstfeest kan met dit recept niet meer stuk!
Kalkoen is een klassieker die tijdens de kerstdagen niet mag ontbreken. Indien juist bereid is het sappige vlees de perfecte basis voor allerlei feestelijke gerechten. Een gebraden kalkoen vraagt veel aandacht, vandaar dat een simpele rollade veelal interessanter is. In dit recept gaan we aan de slag met een feestelijke vulling en passende garnituren. Jouw kerstfeest kan met dit recept niet meer stuk!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- Kalkoenrollades
- 4 kalkoenlapjes
- 200 gram gemengd gehakt
- 1 sjalot gepeld en extra fijngesneden
- 1 teen look
- 30 cl Armagnac
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 eetlepel aalbessengelei
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 2 eetlepels panko
- 1 ei
- salie gedroogd
- nootmuskaat
- peper en zout
- boter
- Garnituur
- 4 vijgen
- 500 gram kastanjechampignons in kwartjes gesneden
- 1 sjalot gepeld en fijngesneden
- 1 teen look geplet
- 1 scheutje Armagnac
- 1 lente-ui gesnipperd
- 250 gram veldsla
- peper en zout
- boter
- 500 gram aardappelbolletjes, kroketjes,... naar wens
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Smelt een klontje boter in een steelpan. Parfumeer de hete boter met het teentje look: laat even aanbakken en haal dan uit de pan. Bak de fijngesneden sjalot tot deze glazig wordt.
- Blus met de Armagnac. Voeg de rozijnen en de aalbessengelei toe. Laat inkoken tot een stevig sausje en roer regelmatig. Laat tot slot even afkoelen.
- Doe het gehakt in een mengkom. Voeg het ei, de panko en de mosterd toe. Giet ook het afgekoelde sausje op het gehakt (hou een klein beetje bij) en kruid flink met peper, zout, nootmuskaat en wat gedroogde salie. Meng goed, kruid naar smaak bij.
- Leg de kalkoenlapjes op een snijplank. Klop ze soepel met een vleeshamer of de platte kant van een groot mes.
- Schep op elk kalkoenlapje wat gehakt en rol in de lengte op. Druk goed aan en let er op dat het een mooie rollade wordt. Bind samen met wat keukentouw en schik ze in een beboterde ovenschaal. Wrijf de bovenzijdes in met het restje saus.
- Schuif de rollades in een voorverwarmde oven (180°) en laat een half uur garen.
- Verhit een beetje boter in een pan. Fruit de sjalot met de geplette teen look. Voeg vervolgens de kwartjes kastanjechampignons toe en laat even bakken. Blus na enkele minuten met een scheutje Armagnac en laat uitkoken.
- Breng de champignons op smaak met peper, zout en de gesnipperde lente-ui. Schep uit de pan en houd warm.
- Snijd, enkele minuten voor het vlees klaar is, de vijgen in twee helften. Voeg een beetje verse boter toe aan de pan waar je de champignons hebt gegaard en bak ze eventjes op een zacht vuur (vruchtvlees naar beneden). Eenmaal warm en zacht zijn ze klaar.
- Snijd de kalkoenrollades in plakjes in schik op een bord. Vul elk bord aan met een schep champignons, twee vijgenhelften, een handjevol veldsla en wat aardappelbolletjes (of kroketjes, of frietjes,...). Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind