Zuinig en duurzaam heerlijke pastamaaltijden bereiden | Recepten.be Zuinig en duurzaam heerlijke pastamaaltijden bereiden | Recepten.be

 

Recept - Zuinig en duurzaam heerlijke pastamaaltijden bereiden

Zuinig en duurzaam heerlijke pastamaaltijden bereiden
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is niet altijd nodig om twee gaspitten en de oven aan te zetten om een lekkere maaltijd te bereiden. Zo biedt de Italiaanse keuken genoeg pastarecepten die je klaarmaakt op één warmtebron. Deze manier van koken onthaast, en wanneer je voor een vleesloze variant kiest, ben je nóg duurzamer bezig. De smaak? Daar staan de Italianen bekend om, dus maak je daar geen zorgen over. 

Energieprijzen vergelijken

Onbewust verbuik je veel energie in de keuken. De koelkast en vriezer draaien non-stop, en als je aan het koken slaat denk je misschien dat je meerdere apparaten tegelijk nodig hebt. Bij pastamaaltijden is dit niet het geval. Je kunt natuurlijk de energieprijzen vergelijken en overstappen op groene energie, maar je manier van koken en consumeren aanpassen bespaart ook het nodige. 

Zo nu en dan vegetarisch eten

De vleesindustrie is één van de grootste vervuilers. We gaan niet zeggen dat je het vlees moet afzweren, maar als je een echt Italiaans kookboek openslaat, zie je dat veel klassieke recepten (zoals deze heerlijke spaghetti met pesto) geen vlees bevatten. Het heet niet voor niets de cucina povera, de ‘arme keuken’. Vlees was vroeger niet altijd voorhanden. Eten Italianen wel vlees, dan is het niet zelden afkomstig uit de jacht (zwijnen, konijnen) of een lokale, kleinschalige boerderij (kip, rund). 

Zuiniger koken

Met minder vlees eten draag je een enorme steen bij aan een betere planeet, maar ook kleine beetjes helpen. Pastamaaltijden zijn prima op één pit te bereiden. De pasta zelf kook je totdat deze bijna gaar is, dus een aantal minuten minder dan op de verpakking aangegeven staat. Doe een deksel op de pan en zet hem weg, de pasta gaart dan langzaam verder. Haal er af en toe een sliert uit om de gaarheid te checken. Intussen bereid je de saus. Wanneer deze klaar is, doe je de gare pasta erbij met wat kookwater en laat je het geheel enkele minuten pruttelen. Let op: pasta en saus worden nooit apart geserveerd. 

Restverwerking

Heb je te veel klaargemaakt, dan neem je het restje ’s anderendaags mee naar je werk, warmt het op in de oven (pasta al forno) of verwerkt het in een frittata, een soort boerenomelet. Veel andere recepten uit de doorgaans zeer duurzame cucina povera, zoals ribollita en panzanella, komen eveneens voort uit schaarste: op eten weggooien staat nog net geen straf. Buon appetito!

Speak Your Mind

*