Insectenvet is het nieuwe boter | Recepten.be Insectenvet is het nieuwe boter | Recepten.be

 

Recept - Insectenvet is het nieuwe boter

Insectenvet is het nieuwe boter
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Zou jij boter vervangen door insectenvet? Onderzoekers van UGent hebben ontdekt dat mensen geen verschil proeven als ze de helft boter vervangen door insectenvet.

Het onderzoek

De onderzoekers voerde een gloednieuwe test uit. Hierbij gebruikten ze larve vet bij het maken van wafels, koekjes en cake. Er waren drie soorten gebak: een gewone versie met alleen boter, een versie waarin een vierde van de boter werd vervangen en een versie waarin de helft boter werd vervangen door insectenvet. Vervolgens werden deze versies getest door 300 proefpersonen met de vraag of ze het verschil merkten. Wat blijkt? Volgens het onderzoek proef en zie je geen verschil met het “gewoon” gebak als je 25 tot 50 procent van de boter vervangt door insectenvet.

Duurzaam en gezond

Momenteel wordt melk voor boter vaak geïmporteerd van buiten Europa. Insecten kunnen in grote hoeveelheden in Europa gekweekt worden waardoor de voetafdruk van het transport verkleint. Nog een ander voordeel is dat je insecten verticaal in meerdere lagen kan kweken. Op deze manier nemen ze ook veel minder plaats in dan de klassieke landbouw.

Insecten hebben niet alleen een kleinere ecologische voetafdruk, ze zijn ook gezonder. Insectenvet is een ander soort vet, het is lichter verteerbaar. Overigens heeft dit soort vet nog een positief effect op de gezondheid. Insectenvet kan virussen, bacteriën en schimmels in het lichaam onschadelijk maken.

Dit wil niet zeggen dat een cake met insectenvet lijnvriendelijker is. Qua samenstelling is insectenvet vergelijkbaar met boter, zo’n 70 procent verzadigde vetten. Het is echter vooral belangrijk om te focussen op het ecologisch verhaal van dit alternatief, dan op het gezondheidsvoordeel.

Waarom kunnen wafels een hoger gehalte aan insectenvet verdragen zonder zich te verraden? Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met de bakwijze. De onderzoekers vermoeden dat het rechtstreeks verwarmen ervoor zorgt dat je er minder van proeft.

In de winkel

Momenteel is de prijs nog te hoog doordat het op kleine schaal geproduceerd wordt. Maar binnen afzienbare tijd gaat insectenvet gewoon in onze supermarkten te vinden zijn. In het Oosten is het eten van insecten al voortreffelijk ingeburgerd maar bij ons nog niet. Insectenburgers zijn bijvoorbeeld nog geen groot succes. De kans is groot dat insectenvet meer in de smaak zal vallen bij gebak omdat het hier enkel gaat over een vetvervanger. Op termijn kunnen we waarschijnlijk ook insectenolie gebruiken om te bakken, al vraagt dit nog het nodige onderzoek.

Insectenvet is het nieuwe boter, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Speak Your Mind

*