Heerlijke gezonde groenteschotel: aubergines met (magere) mozzarella | Recepten.be Heerlijke gezonde groenteschotel: aubergines met (magere) mozzarella | Recepten.be

 

Recept - Heerlijke gezonde groenteschotel: aubergines met (magere) mozzarella

Heerlijke gezonde groenteschotel: aubergines met (magere) mozzarella
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een heerlijke groenteschotel die je eventueel vegan kunt maken is het traditionele Italiaanse gerecht Parmigiana di melanzane, oftewel aubergines met Parmezaanse kaas. Het is niet moeilijk te bereiden zoals veel klassiekers uit deze beroemde keuken, en nog gezond ook: er zit geen vlees in en de hoeveelheid kaas bepaal je zelf. 

Gezond: minder of geen vlees

Wat gezond vegetarisch eten betreft biedt de van oudsher grotendeels vleesloze Italiaanse keuken uitkomst. Vlees was vroeger zelden voorhanden en ontbreekt nog steeds in veel beroemde gerechten. Daarnaast wordt er in plaats van boter veel met olijfolie gewerkt. Geen of minder vlees eten is niet alleen duurzamer en diervriendelijker, het is ook gezonder en goedkoper. Waar sommigen in dit verband hun zorgverzekering vergelijken om geld uit te sparen, pakken anderen er gewoon een Italiaans kookboek bij. In beide gevallen kun je er goed mee aan je gezondheid werken, want zowel een goede zorgverzekering als gezond eten dragen bij een je gezondheid. 

Ingrediënten

  • 2 aubergines, in plakken van 1 cm gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 ml tomatenpulp
  • 10 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd
  • geraspte Parmezaanse kaas (of een vegan variant)
  • 1 bol mozzarella (evt. light of vegan)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Optioneel: 1 ei, geklutst (ook hier bestaan vegan opties voor)

Voorbereiding

Bestrooi de plakken aubergine met zout zodat het vocht eraan onttrokken wordt, dit duurt een half uurtje. Daarna dep je ze droog en gril je er mooie strepen op. Gebruik hiervoor een grillpan of je tostiapparaat en wat olijfolie. Daarna begin je aan de saus: fruit in wat olijfolie de fijngehakte knoflook totdat deze blond kleurt, doe er de tomatenpulp bij, laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen en breng het op smaak met een derde van de basilicum en peper en zout. Je kunt er gedroogde oregano aan toevoegen voor een wat uitgsprokener smaak. 

Laag voor laag

Verwarm de oven voor op 200 graden en pak een ovenschaal. Daarin ga je stapelen, net als bij lasagne. Eerst een laagje saus, dan een laag aubergines, om en om. Let op: voorzie elke laag aubergines van basilicum, Parmezaanse kaas en gebrokkelde mozzarella. Bewaar de meeste mozzarella en Parmezaan voor de bovenste laag. Voor een extra smeuïg effect drapeer je het geklutste ei er tot slot overheen. Zet het een half uurtje in de oven of totdat het lekker pruttelt, en serveer het gerechtje met brood en eventueel een salade. 

Restverwerking

Ingrediënten over? Weggooien is nog net geen doodzonde in de Italiaanse keuken. Maak van de rest van je basilicumplantje lekkere pesto, kijk hier voor het recept. En als je tomatensaus over hebt, is die natuurlijk voor allerlei gerechten te gebruiken. Buon appetito!

Speak Your Mind

*