Groentesap drinken is misschien wel het beste wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Op deze plaats delen we de meest gezonde groentesap recepten tips met je.
Hoe maak je groentesap?
Groentesap maak je door groenten uit te persen. Dit doe je met behulp van een slowjuicer. Een slowjuicer is een apparaat wat het vocht van de vezels scheid. Het vocht en de vezels (pulp) worden apart opgevangen. Het vocht wordt langzaam en met grote kracht uit de groente geperst. Door het langzame persen ontstaat er geen wrijvingswarmte. Door warmte kunnen vitaminen en antioxidanten beschadigen en verloren gaan. Door een slowjuicer te gebruiken voor het maken van de sapjes blijven de vitaminen en antioxidanten maximaal bewaard.
De pulp wordt apart opgevangen. Zo hou je een sapje over wat mooi dun is en daardoor goed drinkbaar. Veel mensen gooien de pulp weg maar je kunt deze ook gebruiken om door gerechten te verwerken. Je kunt de pulp ook gebruiken als voer voor dieren of voor het maken van compost.
Het is gebruikelijk om meerdere soorten groenten te gebruiken voor het maken van een groentesapje. Dit is echter geen verplichting. Er worden meestal meerdere groentesoorten gebruikt omdat dit de smaak kan verbeteren. Er worden dan groentesoorten gebruikt die complementair zijn in elkaars smaak.
Het gebruik van meerdere groentesoorten heeft ook een gezondheidsaspect. Iedere groentesoort heeft zijn eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Door meerdere groentesoorten in één sapje te combineren krijg je meerdere soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. Zo bereik je een maximaal gezondheidseffect met het drinken van groentesap.
Het is ook gebruikelijk om een beetje vruchtensap aan de groentesap toe te voegen. In de regel wordt een verhouding van 70% groentesap tegenover 30% vruchtensap aangehouden. Het vruchtensap is bedoelt om de groentesap wat zoeter en lekkerder te maken. Omdat vruchtensap, in tegenstelling tot groentesap, suikers en relatief veel calorieën bevat wordt het aandeel vruchtensap zo laag mogelijk gehouden. Genoeg om de smaak te verbeteren maar niets zo veel dat het gezonde sapje veranderd in een dikmaker.
Vanuit gezondheidsoogpunt zijn er ook mensen die ervoor kiezen om hun groentesapjes te maken van 100% groenten. Een groentesapje die voor 100% uit groente bestaat is calorie- en koolhydraatarm. Een groentesapje kan je direct na bereiding opdrinken. Het is wel lekkerder om het sapje eerst een paar uurtjes in de koelkast af te laten koelen. Drink je het sapje niet direct op dan is het verstandig om er wat citroensap aan toe te voegen. Citroensap voorkomt het oxideren van de vers geperste groente waardoor de antioxidanten en vitaminen beschermt blijven tegen de invloeden van zuurstof. Net zoals je met citroensap kan voorkomen dat appelpartjes bruin gaan worden, na het schillen van een appel.
In plaats van vruchtensap kan je ook gebruik maken van kruiden of specerijen om de smaak van het groentesapje te verbeteren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van munt om het groentesapje wat frisser te maken. Of van gemberwortel om het sapje een beetje pittig te maken.
Er kan ook gebruik worden gemaakt van superfoods om de groentesap extra voedingsstoffen en smaak te geven. Superfoods die vaak in groentesapjes gebruikt worden zijn spirulina, goji bessen en kurkuma. Spirulina wordt veel gebruikt omdat deze superfood veel chlorofyl bevat. Chlorofyl staat bekend om haar detox-eigenschappen wat het lichaam ondersteunt bij het afvoeren van afvalstoffen. Kurkuma staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen.
Groentesap recept 1: Spinazie-komkommersap
Deze groentesap is populair bij vanwege de detox-eigenschappen, die te danken zijn aan de spinazie.
Wat je nodig hebt:
- Een halve komkommer
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kopje gewassen spinaziebladeren
- Een halve appel
- Een halve citroen
- 2 centimeter gemberwortel
Bereiding:
Snij de komkommer en appel in partjes. De schil mag je laten zitten, deze blijven in de slowjuicer achter. Snij de bleekselderij en citroen ook in partjes. Voer eerst de appel en de citroen in de slowjuicer. Voeg vervolgens de spinazie, bleekselderij en de komkommer toe. Controleer eerst of je slowjuicer geschikt is voor gemberwortel alvorens deze als laatste toe te voegen. Let op: niet alle slowjuicers zijn geschikt voor gemberwortel.
Groentesap recept 2: bieten-aardbeiensap
Rode bieten zijn populair onder duursporters. Rode bieten bevatten nitraat. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen. Zo kan het hart makkelijker het zuurstofrijke bloed rondpompen. Het ontspannende effect op de bloedvaten is ook goed voor de bloeddruk, deze daalt door het drinken van bietensap. Vanwege deze eigenschap is bietensap ook een geliefd drankje voor mensen met een hoge bloeddruk.
De aardbeien en bosbessen in deze groentesap zorgen voor de nodige antioxidanten terwijl ze maar weinig suikers bevatten.
Wat je nodig hebt:
- 2 rode bieten
- 1 kopje schoongemaakte aardbeien
- 1 kopje bosbessen
Bereiding:
Maak de rode bieten goed schoon en snij ze in blokjes van maximaal 2cm x 2cm. Doe de blokjes rode biet in de slowjuicer, vervolgens de aardbeien en als laatste de bosbessen. Dit sapje drink je het beste koel.
Groentesap recept 3: wortel-gembersap
Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het gember in dit sapje zorgt voor een iets wat pittige smaak en beschermt het lichaam tegen inflammatie.
Wat je nodig hebt:
- 5 wortels
- 2 appels
- 2 centimeter gemberwortel
- Een halve citroen
Bereiding:
Snij de wortels in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snij de appels in partjes en schil de citroen. Voer als eerste de citroen de slowjuicer in. Vervolgens de appel, de wortels en als laatste de gemberwortel. Laat dit groentesapje eerst in de koelkast afkoelen alvorens deze te nuttigen. Je kunt ook ijsklontjes gebruiken om je dranken te koelen.
Het maken van groentesapjes kost helaas wel veel tijd, maar je lichaam zal je dankbaar zijn voor de moeite die je erin steekt. Heb je niet altijd de tijd om een groentesapje te maken dan kan je deze ook kant-en-klaar bestellen. Je krijgt dan de groentesappen ingevroren toegestuurd. Een dag voordat je een sapje wilt drinken haal je deze uit de vriezer en laat je deze in de koelkast ontdooien. Wel zo gemakkelijk.
Speak Your Mind