Culinaire bananenschillen: deze gerechten bestaan eigenlijk niet | Recepten.be Culinaire bananenschillen: deze gerechten bestaan eigenlijk niet | Recepten.be

 

Recept - Culinaire bananenschillen: deze gerechten bestaan eigenlijk niet

Culinaire bananenschillen: deze gerechten bestaan eigenlijk niet
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In de Lage Landen eten we zowel thuis als in restaurants allerlei gerechten die enigszins (sub)tropisch aandoen. Ooit hopen we het te proeven in het land van herkomst, maar daar aangekomen blijkt dat het er heel anders uitziet en smaakt, of erger nog: niet bestaat. 

Meer weten over eten – via internet en tv

De communicatie is sterk verbeterd met de komst van tv en internet, zodat intussen allerlei misverstanden uit de wereld geholpen kunnen worden. Ook op culinair gebied. We komen door Wikipedia, historische websites en (lokale) kookblogs meer te weten over traditionele keukens wereldwijd. Ook Frans Bauer had er goed aan gedaan vóór zijn reis naar China even research te doen op internet alvorens van een koude culinaire kermis thuis te komen: “Maris, ze hebben hier nergens babi pangang…”

Spaghetti Bolognese: non esiste!

Zo is in diverse programma’s (Keuringsdienst van Waarde, Gort over de Grens) al de herkomst van het pastagerecht Spaghetti Bolognese besproken en wel in Bologna zelf. Op de één of andere manier heeft dat gerecht Noord-Europa bereikt, maar in deze schitterende stad (reistip alert!) word je vreemd aangekeken als je het bestelt. Non esiste! – Het bestaat niet. Spaghetti wordt over het algemeen met tomatensaus gegeten (spaghetti al pomodoro). Wat er het meest op lijkt, is de gehaktsaus met pancetta die over de tagliatelle gaat: Ragú Bolognese

Met ananas = Hawaï?

Door ergens een schijf ananas uit blik op te leggen, krijgt een hartig gerecht een prettig zoete twist, maar om het daarom maar meteen Hawaï te noemen gaat wel wat ver. De pizza Hawaï staat in Italië dan ook vrijwel nergens op de kaart. 

Rijsttafel: verre van dagelijkse kost in Indonesië

Wie nog nooit in Indonesië is geweest, is blij met de kookkunst die uit de voormalige Nederlandse kolonie is meegebracht. Zo ontstond de welbekende rijsttafel, een enorme diversiteit aan gerechtjes zoals babi ketjap, rendang en sambal goreng. Het is echter niet zo dat ze in Indonesië elke dag de tafel op die manier volzetten. 

Pizza: uitgevonden, verbeterd en veramerikaanst

Iets bestellen in het vermeende land van herkomst, het is voor West-Europeanen een culinaire bananenschil. De couscous-salade die je in bakjes bij de supermarkt koopt? Niet te vinden in Marokko. Een Griekse salade? Twijfelgevalletje. Kapsalon? Nope. De pizza tenslotte, die hebben ze uitgevonden in Turkije, waarna de Italianen hem verbeterd hebben. In de Verenigde Staten is het populaire gerecht daarna verworden tot koolhydratenbom met ingrediënten die er niet op thuishoren. Ook hier hebben we daar een handje van door ze te beleggen met de al genoemde schijfjes ananas, shoarma, of, ja echt, frikandel speciaal.

Speak Your Mind

*