5 tips om je vlees perfect te bereiden | Recepten.be 5 tips om je vlees perfect te bereiden | Recepten.be

 

Recept - 5 tips om je vlees perfect te bereiden

5 tips om je vlees perfect te bereiden
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Het gevoel van je voetjes onder tafel te kunnen schuiven en te genieten van eten dat je zelf niet hebt moeten klaarmaken is fantastisch. Maar niets is zo goed als de eer kunnen opstrijken voor de heerlijke maaltijd die je net hebt geserveerd. Al is het soms uitdagend en zeker bij vlees om de juiste cuisson te krijgen, zijn er heel wat tips die je op weg kunnen helpen naar een echte driesterren maaltijd! Wij geven jou 5 tips om je vlees perfect te bereiden.

Kies je vlees bij Bollensteak

Uiteraard kies je je vlees afhankelijk van wat je wil koken. Hoewel de conventionele keuzes zoals kip of biefstuk snel zijn gemaakt, mag je soms wel eens uitpakken met een nieuw, onbekend stuk vlees! Hou je van mals vlees? Dan zal je vast en zeker fan zijn van de “bavette”, in het Engels beter gekend als de flank steak. Het is een stuk van het rund met weinig vet en kan daarom wat taaier en grover zijn. Laat dit je echter niet afschrikken, want het is heerlijk. Kleine tip: serveer het aangesneden in dunne lapjes, maar dwars tegen de draad gesneden voor een malser effect. Benieuwd naar meer? Bij Bollensteak heb je alle keuze in kwaliteitsvol vlees én het wordt aan huis* geleverd!

Haal het vlees tijdig uit de koelkast

Bij een perfect stuk vlees van Bollensteak is belangrijk om het een half uur voor het bakken uit de koelkast te nemen zodat het op temperatuur kan komen. Ook is het belangrijk dat je het vlees, zoals lamskoteletten of bevatte bijvoorbeeld, droog dept voor het in de pan gaat. Wanneer je je vlees in de pan legt moet je vetstof goed heet zijn. Is je vlees te koud of te nat, koelt de vetstof sneller af. Hierdoor bakt je vlees minder goed en gaat het eerder smoren. Je vlees krijgt dan geen ‘beschermend’ korstje waardoor je vocht verliest en het vlees sneller uitdroogt.

Zet je vuur goed hoog

Zoals hiervoor al werd vermeld, is het belangrijk dat het vuur hoog genoeg staat. Wanneer je vetstof goed warm is, schroeit dit als het ware jouw vlees dicht. Doe dit kort aan elke kant van het vlees. Dit zorgt ervoor dat de sappen en dus de smaak van jouw vlees bewaard blijven in de kern. Welke vetstof je hiervoor gebruikt is aan jou. Je kan kiezen voor olijfolie of boter of zelfs een mengeling van de twee.

Uit de oven zijn Lamskoteletten jouw beste vriend

Wees niet bang om je vlees deels te bereiden in de oven. Voor heerlijk sappige lamskoteletten van bollensteak bijvoorbeeld, is de oven jouw beste vriend. Schroei de lamskoteletten dicht in een pannetje, laat ze even rusten en zet ze dan nog voor een 6-tal minuutjes in de oven op 180°C. Om je vingers bij af te likken!

Vlees laten rusten

Nadat je klaar bent met het saignant (nog rood binnenin) bakken is het belangrijk om het vlees even te laten rusten. Als je het vlees te snel aansnijdt loop je het risico dat het rood, het vocht en dus ook een deel van de smaak verloren gaat. Dit komt omdat je bij het dichtschroeien van je vlees, de vezels van het vlees zich schrap zetten en al het sap wegduwen van de hittebron. Het sap en de smaak zet zich dus letterlijk in het centrum van het vlees. Bij het rusten koelen de vezels weer af, zetten ze uit en nemen ze weer vocht op. Dit maakt dat er veel meer smaak in het geheel van je vlees zit. Om niet alle warmte te verliezen kan je het stuk vlees in zilverpapier laten rusten.

 

*Levering van Bollensteak is enkel beschikbaar in Nederland.

5 tips om je vlees perfect te bereiden, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Speak Your Mind

*