Wanneer je op zoek gaat naar gerechten die wat feestelijker zijn, mag vis niet onderschat worden. Met een fijne selectie kan je, zoals Jeroen Meus bewijst in dit recept, voor een heerlijk en gevarieerd diner zorgen. Het klassieke koninginnenhapje wordt plots een luxueus (feest- of zondags)maal. Het proberen waard!
Wanneer je op zoek gaat naar gerechten die wat feestelijker zijn, mag vis niet onderschat worden. Met een fijne selectie kan je, zoals Jeroen Meus bewijst in dit recept, voor een heerlijk en gevarieerd diner zorgen. Het klassieke koninginnenhapje wordt plots een luxueus (feest- of zondags)maal. Het proberen waard!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- Mosselen
- 1 kg mosselen
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesnipperd
- 2 stengels selder gesnipperd
- 3 dl droge witte wijn
- takjes tijm
- blaadjes laurier
- boter
- peper en zout
- Puree
- 800 gram loskokende aardappelen
- 1 klontje boter
- 1 scheutje melk
- 2 eierdooiers
- peper en zout
- Roux
- 80 gram boter
- 80 gram bloem
- Videevulling
- 250 gram Parijse champignons in kwartjes gesneden
- 1 citroen
- 200 gram zalm in hapklare blokjes
- 200 gram schelvis in hapklare blokjes
- cayennepeper
- boter
- peper en zout
- Afwerking
- 4 bladerdeegkoekjes
- 300 gram grijze garnalen gepeld
- takjes peterselie
- 1 citroen
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Spoel de mosselen met koud water.
- Smelt een klontje boter in een ruime kookpot. Stoof de gesnipperde uien, knoflook en selder even aan. Kruid met peper en zout.
- Voeg de mosselen toe en vul aan met de witte wijn, enkele takjes tijm en blaadjes laurier. Laat even garen, schud nu en dan op. Van zodra de schelpen openen, zijn de mosselen klaar.
- Haal de mosselen uit de pot en haal ze uit de schelpen. Zeef het vocht, hou de groentjes opzij en bewaar het kookvocht, gooi zeker niets weg.
- Schil de aardappelen en breng aan de kook in een ruime hoeveelheid water met een snuifje zout.
- Smelt de boter voor de roux in een ruime pot. Roer er de bloem onder en laat even uitkoken. Voeg daarna stelselmatig en al roerend het mosselvocht toe tot een smeuïge saus. Voeg eventueel nog wat melk toe als je te weinig mosselvocht hebt.
- Bak de de kwartjes champignons even op in een klont boter. Kruid met peper, zout en een beetje vers citroensap.
- Voeg de gebakken champignons met de gezeefde groentjes (hak die eventueel eerst wat fijner) toe aan de roux.
- Voeg vervolgens de stukken vis toe aan de saus en laat op een zacht vuurtje warmen. Kruid af met peper, zout, cayennepeper en nog een beetje citroensap. Roer voorzichtig om.
- Giet de gegaarde aardappelen af en stamp fijn. Voeg een klontje boter, een scheutje melk en twee eierdooiers toe. Kruid af met peper en zout.
- Verwarm de bladerdeegkoekjes in een voorverwarmde oven (180°).
- Vul de koekjes met de vulling. Lepel er een flinke schep puree bij, werk af met wat gesnipperde peterselie en een kwartje citroen. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind