Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 10minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
10minuten |
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 100 gram boter
- 100 gram Suiker
- 1 zakje Vanillesuiker
- 1 ei
- 1 eierdooier
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur. Meng met de bloem, suiker en eierdooier tot een stevig deeg. Klop het eiwit op tot het stijf is en roer voorzichtig onder het deeg.
- Rol het deeg uit en snijd of druk er vormpjes uit naar wens. Maak je koekjes niet te groot, anders bakken ze ongelijk.
- Vet een ovenschaal in of leg er een stuk bakpapier op. Schik je koekjes netjes naast elkaar (niet tegen elkaar).
- Kluts een eierdooier en bestrijk alle koekjes met behulp van een keukenborsteltje. Bestrooi naar wens met nog wat kristalsuiker. Schuif het bakblik in een voorverwarmde oven (180°) en laat een tiental minuutjes bakken.
- Laat de koekjes even afkoelen alvorens op te dienen. Smakelijk!
Notities
Deze koekjes kan je best lang bewaren, let er enkel op dat je ze in een goed gesloten doos of trommel doet. Anders worden ze wak.
Deel dit Recept
Is het gewone boter of roomboter?
Bedankt voor je vraag, Saskia. In feite is er geen verschil tussen boter en roomboter. De term ‘boter’ is zelfs beschermd, om boter te mogen heten moet minstens 80% melkvet gebruikt worden. Boter kan dus niet zonder room gemaakt worden.
Er is wel een verschil tussen boerenboter (of hoeveboter) en melkerijboter. Boerenboter is volledig artisanaal gemaakt, en zal dus het beste smaken. Melkerijboter wordt daarentegen industrieel bereid. Dat is goed voor de houdbaarheid, minder goed voor de smaak.
Als je margarine bedoelt (een vervanger van boter, op basis van plantaardige producten): dat kan je ook gebruiken en het is zelfs een tikje gezonder. Daar staat tegenover dat elke oma zal benadrukken dat de smaak van echte boter noodzakelijk is voor het meest authentieke resultaat.