Met dit geweldige recept haalt je een stukje Ierland in huis. Dit soort recepten is er erg typisch. Het is stevige, smaakvolle kost die niet moeilijk om maken of kostelijk is. Het is dan ook het soort gerecht dat je in heel wat Ierse pubs kan bestellen. Echte barfood!
Met dit geweldige recept haalt je een stukje Ierland in huis. Dit soort recepten is er erg typisch. Het is stevige, smaakvolle kost die niet moeilijk om maken of kostelijk is. Het is dan ook het soort gerecht dat je in heel wat Ierse pubs kan bestellen. Echte barfood!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 3uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
3uur |
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 tenen look
- 2 wortels
- 3 groene selderstengels
- 500 gram rundsstoofvlees
- bloem
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 600 ml Guinness of een andere stout
- 2 eetlepels bruine suiker
- 450 gram loskokende aardappelen
- 75 ml melk
- 1 eetlepel boter
- olijfolie
- peper en zout
- 1 bosje peterselie optioneel
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Pel de teentjes look en de uien. Schil de wortelen en snijd alles, samen met de selderstengels, in grove stukken.
- Bind de laurierblaadjes samen met de takjes tijm tot een kruidentuiltje.
- Verhit wat olijfolie in een ruime stoofpot en stoof de groentjes met het kruidentuiltje. Breng op smaak met peper en zout en laat een tiental minuutjes - tot alles zacht is - garen met gesloten deksel.
- Snijd ondertussen de stukken vlees, indien nodig, in kleinere blokjes (zo'n 2,5 cm). Kruid royaal met peper en zout, wentel vervolgens in bloem.
- Schep de groentjes en het kruidentuiltje uit de stoofpot. Voeg wat verse olijfolie toe en laat goed heet worden. Schroei de blokjes vlees tot ze mooi bruin zijn, werk eventueel in delen.
- Deglaceer de stoofpot door de Guinness toe te voegen en alle aanbaksels goed los te roeren. Voeg dan de groentjes en het kruidentuiltje opnieuw toe. Schep ook de bruine suiker er bij.
- Breng het stoofpotje aan de kook en laat dan, afgedekt, een tweetal uur - of tot het vlees mals is - garen.
- Schil de aardappelen en breng ze in gezouten water aan de kook. Giet, eenmaal gaar, af en stamp fijn. Roer er de melk en de boter onder tot je een stevige puree hebt. Breng voldoende op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
- Controleer of het stoofpotje voldoende gekruid is, werk eventueel bij met peper/zout of wat meer bruine suiker.
- Schep het stoofpotje in een ruime ovenschaal (of werk met kleinere ovenpotjes per persoon). Vul de schaal ongeveer tot de helft, vermijd te veel saus. Schep er een flinke schep puree op en verdeel over de schaal. Besprenkel met nog wat olie en schuif in een voorverwarmde oven (200°) en laat 20 minuutjes warmen.
- Serveer vers uit de oven (opgelet, heet!) met wat fijngehakte peterselie en - uiteraard - een flinke pint Guinness. Heb je nog wat saus over? Deze kan je laten inkoken tot een heerlijke jus (gravy) die je kan sprenkelen over de krokante puree.
Notities
De stoofpot kan je uiteraard ook een dag op voorhand klaarmaken. Net als bij ons stoofvlees zullen de smaken dan nog beter tot hun recht komen.
Deel dit Recept
Speak Your Mind