Van Ellen de Meulemeester tot Jozefien Ryckx: Vlaanderen telt heel wat bekende foodies. Foodvlogs scoren dan ook altijd goed, kijk maar naar de populariteit van kookprogramma’s op tv. Ben jij van plan om zelf een eigen foodvlog te beginnen? Dan zijn er een aantal dingen waaraan je moet denken of die je nodig hebt. Een goede camera is bijvoorbeeld onmisbaar, maar sla er zeker ook onze andere tips op na.
# 1. Zorg voor een goede camera
De juiste camera is ongelofelijk belangrijk. Hierbij krijgt een spiegelreflexcamera de voorkeur. Hiermee kan je jezelf goed filmen terwijl je kookt, maar kan je ook heel goed inzoomen op gerechten of ingrediënten. Wel zal je nog steeds van lens moeten wisselen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een macrolens met een vast brandpunt voor gedetailleerde shots en een groothoeklens om jezelf met je volledige keuken en alle ingrediënten in beeld te brengen. In de praktijk zal je wellicht meerdere camera’s nodig hebben zodat je bij de videomontage altijd het beste perspectief kan kiezen.
# 2. Maak gebruik van natuurlijk daglicht
Minstens even belangrijk als de camera is het licht. Om eten heel smaakvol in beeld te brengen, is natuurlijk daglicht de beste keuze. Niet voor niets kiest ook Jeroen Meus voor een lichtrijke locatie in Leuven. Grote raampartijen zijn sowieso een voordeel en eventueel kan je er met een reflectiescherm voor zorgen dat het licht op de juiste plek terechtkomt. Als je ’s avonds foodvlogs opneemt, gebruik je een continulamp. Zo’n continulamp bootst het daglicht heel goed na.
# 3. Schenk aandacht aan je voorkomen
Als je zelf in beeld verschijnt, moet je vooraf nadenken over je looks. Bij een foodvlog is het natuurlijk belangrijk dat je hygiënisch voor de dag komt. Trek dus nette kleren aan en kies bij voorkeur voor effen kleding. Streepjes, blokjes en tierlantijntjes hebben de neiging om te dansen op camera. Met een streepjesshirt ga je automatisch wat bibberen op beeld, zelfs als je helemaal stilstaat. Een goed idee voor mannen is een effen Fred Perry polo. Deze poloshirts hebben steeds een enkele kleur en een sportieve doch casual stijl. Dit is ideaal voor bij het opnemen van een vlog. Dezelfde regel geldt voor dames: draag waar je je goed bij voelt, maar kies bij voorkeur voor effen kleding die niet alle aandacht naar zich toe trekt.
Als man kan je dus perfect voor casual herenkleding Suitable een bezoekje brengen en ook voor dames zijn er weinig gekke eisen, zolang het maar om effen kleding gaat. Zorg er eveneens voor dat ook je make-up niet alle aandacht op zich vestigt. Je mag er misschien wel wezen, maar het is geen modeshow en de aandacht moet naar jouw bereidingen gaan. En let ook met je haar. Het laatste wat je wil is een neerdwarrelend haar tijdens een opname. Er zijn maar weinig foodvloggers die haarnetjes dragen, maar je haar opsteken kan ook al veel doen.
# 4. Film ook het bovenperspectief
Ten slotte kan je niet zonder een statief. Jij zal je handen namelijk vol hebben met het bereiden en dan heb je eenmaal hulp nodig om alles stabiel te houden. Een van de beste standen waaruit je kan filmen is vanuit een bovenperspectief. Het is dan heel goed zichtbaar wat er moet gebeuren en je kan ook alle ingrediënten mooi tentoonspreiden. Ter inspiratie: foodvlogger Sabine van OhMyFoodness gebruikt hiervoor de Manfrotto 055. Dit blijkt uit haar achter-de-schermenvideo. Je kan ook zogenaamde vlogkits kopen waarbij je meteen alle benodigdheden in huis hebt.
Speak Your Mind