Penne met kip, oesterzwam en gekarameliseerd witloof
De veelzijdigheid van pasta is eindeloos. Zowel met eenvoudige als iets meer verfijnde ingrediënten kan je heerlijke creaties op tafel toveren. Deze lekkere pasta zal je verbazen, naast het zachte roomsausje met malse stukjes kip is het witloof een wonderlijk lekkere toevoeging! Feestelijk lekker en toch gewoon.
Kuis de stronkjes witloof, halveer ze en blancheer in lichtgezouten water. Let er op dat je ze zeker nog niet volledig gaart. Laat daarna uitlekken.
Verhit een ruime pan en schroei de spekjes zonder vetstof aan tot ze mooi kleuren. Voeg dan de stukjes kip met de gesnipperde sjalot en look toe. Laat even fruiten op een hoog vuur, schud regelmatig op.
Voeg de stukjes oesterzwam toe en verlaag het vuur. Laat even meestoven en blus dan met de witte wijn, room en bouillon. Roer om, en kruid verder bij met de mosterd, de Parmezaanse kaas, de helft van de bieslook, peper en zout. Laat inkoken op een zacht vuurtje.
Gaar ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking in gezouten water.
Schik de uitgelekte, halve stronkjes witloof op een ovenschaal met de binnenkant naar boven. Kruid met peper, zout en wat suiker. Schuif in een hete oven (200°) en laat 5 à 10 minuutjes grillen zodat de suiker mooi kan karameliseren.
Controleer of de saus naar wens ingedikt is – voeg desgewenst wat kookvocht van de pasta toe om wat losser te maken – en werk (indien nodig) af met peper/zout.
Meng de saus onder de gegaarde pasta en serveer onmiddellijk met 2 of 3 stukjes witloof. Bestrooi voor het opdienen met de rest van de bieslook en eventueel nog wat gemalen Parmezaanse kaas. Lekker met een frisse maar smaakvolle witte wijn. Smakelijk!