Trofie Liguri met pancetta in rode wijn-tomatensaus
Een simpele maar smakelijke pasta is hét kenmerk van de Italiaanse keuken. Met weinig veel klaarmaken, het is een typische en geliefde Italiaanse kunst. Deze lekkere pasta voor groot en klein heiligt dit principe. Met tomaten, een scheut rode wijn, pancetta en basilicum organiseer je in een handomdraai een topdiner! Tussen haakjes: de trofi liguri, typische pasta uit Ligurië, kan je uiteraard vervangen door iets gelijkaardigs.
Breng de pasta aan de kook in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een kookpot. Fruit de gesnipperde sjalot en look met het fijngehakte chilipepertje (verwijder de zaadjes indien je geen al te pikante saus wenst).
Versnijd ondertussen de pancetta in fijne reepjes of blokjes. Voeg toe en laat even aanbakken tot ze mooi gekleurd zijn.
Blus het vlees met de rode wijn en laat kort inkoken. Voeg dan de tomatenblokjes en de takjes tijm toe. Laat een kwartiertje pruttelen op zacht vuur.
Giet, eenmaal gaar, de pasta af en houd warm. Voeg een kopje van het kookvocht toe aan de saus.
Roer de uitgelekte pasta onder de saus en werk af met de gehalveerde kerstomaten, grofgehakte basilicumblaadjes, peper en zout. Serveer meteen, met een beetje vers geraspte Parmezaanse kaas. Smakelijk!