Zo’n lekkere, gegratineerde en bovenal smeuïge ovenschotel is niet bepaald het soort gerecht waar je aan denkt wanneer je op zoek bent naar een gezonde maaltijd. Het is nochtans perfect mogelijk wanneer je met dit recept aan de slag gaat. Geen witte saus op basis van melk en boter, wel met bloemkool. Het resultaat is verrassend lekker en stukken beter voor je lijn.
Verhit in een ruime pan een scheut olijfolie. Bak het kippengehakt rul op een matig vuur, kruid met peper en zout.
Snipper ondertussen de ui fijn en versnijd de wortelen in schijfjes.
Schep het gebakken kippengehakt uit de pan in een ruime ovenschaal. Voeg indien nodig een vers scheutje olijfolie toe aan de pan en fruit de gesnipperde ui glazig.
Voeg de wortelschijfjes met enkele takjes tijm toe. Laat even aanbakken, blus dan met de groentebouillon. Laat rustig droogkoken.
Versnijd ondertussen de bloemkool in roosjes. Kook of stoom ze beetgaar.
Lepel de gegaarde wortelschijfjes bij het kippengehakt in de ovenschotel. Roer goed om.
Doe de gegaarde (of gestoomde) bloemkoolroosjes in een blender. Overgiet met een scheutje melk en pureer tot een smeuïge saus. Voeg melk toe tot de dikte van de saus naar wens is. Kruid af met peper, zout, nootmuskaat en een snuifje cayennepeper.
Overgiet het gehakt en de wortelschijfjes met de bloemkoolsaus. Strijk glad tot een egale laag en bestrooi met de geraspte kaas.
Laat de ovenschotel nog een kwartier (of tot de kaas mooi goudbruin is) grillen. Smakelijk!