VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Gepofte aardappel met zure room, grijze garnaaltjes en gegrilde groenten
Een gepofte aardappel is een heerlijk makkelijke manier om iets leuks te presenteren waar je nog allerlei kanten mee op kan. Met een fijn sausje op basis van zure room heb je een erg lekkere basis. In dit recept werken we verder met grijze garnalen en een selectie zomerse gegrilde groenten.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
40minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
40minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Spoel de aardappelen af zodat ze vrij zijn van grond en andere onsmakelijke resten. Dep droog.
  2. Afhankelijk van de tijd die je hebt, kan het interessant zijn om de aardappelen even voor te bakken. Kook ze daartoe een vijf- à 10 minuten in licht gezouten water. Laat ze vervolgens even afkoelen.
  3. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappelen en leg ze telkens op een ruim stuk aluminiumfolie. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Vouw de folie goed dicht zodat ze kunnen poffen.
  4. Leg de aardappelen ofwel op een hete barbecue, ofwel in een voorverwarmde oven (180°) en laat in beide gevallen zo’n 20 minuten garen. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen – en of je ze voorgekookt hebt – kan de gaartijd oplopen tot 45 minuten. Bij twijfel: doe één pakje open en controleer of de aardappel voldoende zacht (en dus gaar) is.
  5. Terwijl de aardappelen poffen kan je het roomsausje maken: meng de fijngehakte bieslook en peterselie onder de zure room. Voeg het geplette teentje look toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed, voeg eventueel nog wat gewone room voor een zachtere smaak toe. Een beetje vers citroensap kan dan weer om het wat frisser te maken. Laat het sausje even koelen.
  6. Snijd de tomaten en courgette in plakjes van een enkele millimeters dik. Besprenkel royaal met olijfolie en kruid met peper, zout, gedroogde oregano en basilicum. Schuif onder een hete grill en laat 10 minuutjes grillen.
  7. Open de gepofte aardappelen voorzichtig zodat je ze kan presenteren in de aluminiumfolie. Maak met een vork of lepel een geultje in de bovenkant en vul met het roomsausje. Bestrooi met een flinke portie grijze garnalen. Garneer met enkele gegrilde tomaat- en courgetteschijfjes, afgewerkt met wat snippers lente-ui. Smakelijk!