Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst (Jeroen Meus)
Met dit vegetarische recept van Jeroen Meus kan je zeker bij de jongste eters scoren. De smeuïge balletjes van champignons en Parmezaanse kaas doen gehakt helemaal vergeten. Tel daar de royale Provençaalse saus boordevol groentjes bij en het gezonde feestmaal is compleet.
Versnijd de champignons in stukjes en bak aan in boter met een geplet teentje look. Schud regelmatig op en breng op smaak met peper en zout.
Doe de champignons in een blender eenmaal er geen vocht meer in de pan is.
Voeg een ei, panko, parmezaanse kaas en blaadjes peterselie toe. Mix fijn en zet opzij.
Versnijd alle groentjes (wortel, paprika, aubergine, venkel en courgette) in stukjes. Dat hoeft niet erg fijn te zijn.
Verhit wat olijfolie in een ruime kookpot. Snipper de ui in stukjes en stoof aan met de geplette teentjes look.
Voeg alle groentjes toe en laat even stoven. Roer regelmatig.
Roer de tomatenpuree met de harissa door de groentjes. Laat even aanstoven.
Blus met de witte wijn. Overgiet aansluitend met de tomatenblokjes en passata.
Bind de kruiden (laurier, tijm, rozemarijn) samen tot een tuiltje en breng de saus op smaak met voldoende gerookt paprikapoeder en oregano. Dek af en laat zachtjes pruttelen.
Breng ondertussen de rijst aan de kook in lichtgezouten water. Laat garen volgens de instructies op de verpakking.
Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal van het champignonmengsel.
Bak de balletjes aan in een scheut olie (of boter) tot ze rondom mooi gekleurd zijn. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
Controleer of alle groentjes in de saus goed gaar zijn en werk af met peper/zout.
Schep rijst in diepe borden en overgiet met een royale schep saus. Schik daar de champignonballetjes op. Werk af met enkele olijven en basilicumblaadjes. Smakelijk!