VN:F [1.9.22_1171]
please wait...
Rating: 4.0/
5
(3 votes cast)
Bloemkoolgratin met boerenworst (Sofie Dumont)
De beste gerechten zijn de authentieke klassiekers die jouw grootmoeder het allerbeste klaarmaakt, toch? Die volkswijsheid bewijst Sofie Dumont met dit stevig potje boerenkost. Gewoon heerlijk, heerlijk gewoon!
Gerecht
Hoofdgerecht
Keuken
Belgisch
Gelegenheid
Voor elke dag
Totale tijd
< 60 minuten
Prijs
< 4 euro
Vlees/vis/veg
Varken
,
Vlees
Chef kok
Sofie Dumont
Niveau
Beginner
Porties
Prep Tijd
4
personen
15
minuten
Kook Tijd
35
minuten
Porties
Prep Tijd
4
personen
15
minuten
Kook Tijd
35
minuten
Ingrediënten
1
bloemkool
1
kg
vastkokende aardappelen
4
boerenworsten
0,5
liter
bruine fond
boter
peper en zout
kaassaus (mornaysaus)
40
gram
boter
40
gram
bloem
5
dl
melk
20à
gram
gemalen kaas
Gruyère, Emmentaler
nootmuskaat
peper en zout
Instructies
Versnijd de bloemkool in roosjes. Stoom of gaar in lichtgezouten water. Verwarm de oven voor op 190°.
Schil de aardappelen en breng aan de kook in gezouten water.
Maak de kaassaus door de boter te laten smelten en er de bloem door de kloppen (roux).
Laat nog even warmen op het vuur (zo verdwijnt de bloemsmaak) en roer dan de melk onder de roux. Roer constant tot een smeuïge, witte saus.
Werk de saus af door de gemalen kaas toe te voegen en af te kruiden met voldoende nootmuskaat, peper en zout.
Doe de gegaarde bloemkoolroosjes in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Laat enkele minuten gratineren in de oven.
Bak ondertussen de worsten gaar op een matig vuur in een pan in een klontje boter.
Giet het overtollige vet uit de pan en voeg de bruine fond toe. Roer alle aanbaksels los en laat nog even inkoken. Kruid met peper en zout.
Serveer de gegratineerde bloemkool met worst, gekookte aardappelen en jus. Smakelijk!