VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Yakitori
Yakitori is een heerlijke lekkernij uit Japan die vooral populair is als snelle snack op straat en op allerlei manieren bereid wordt. De regels zijn simpel: gespiesd kippenvlees. Welke soort kippenvlees, de kruiding en de bakwijze kunnen allemaal sterk verschillen. In dit makkelijke basisrecept kiezen we voor de typische zoet-zure en licht-pikante smaak die we doorgaans associëren met oosterse gerechten. De sappige spiesjes doen het goed als aperitief of bijgerecht.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 1uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 1uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng sojasaus, mirin, saké en ruitsuiker in een steelpannetje.
  2. Pers het teentje knoflook, schil de gember en rasp fijn. Hak ook de chilipeper fijn (verwijder desgewenst de zaadjes of gebruik maar een stukje van de peper).
  3. Voeg de extra smaakmakers toe aan de steelpan en roer om. Breng aan de kook.
  4. Laat het sausje rustig pruttelen tot het een stroperige saus/marinade is geworden. Laat daarna afkoelen.
  5. Versnijd ondertussen het kippenvlees in kleine stukjes.
  6. Meng de stukjes vlees door de afgekoelde saus. Dek af en laat minstens een uur, bij voorkeur een dag, rusten in de koelkast.
  7. Prik het vlees op kleine prikkers. Let er op dat alle stukjes voldoende saus hebben.
  8. Grill de spiesjes kort maar krachtig op de barbecue of in de oven. Idealiter zijn ze knapperig langs buiten, mals langs binnen.
  9. Bestrooi voor het opdienen met sesamzaadjes. Smakelijk!
Notities

Heb je geen saké of mirin in huis? Je kan ze allebei vervangen met een droge sherry. Het resultaat is niet helemaal hetzelfde, maar benadert de smaken voldoende.