Voor veel mensen is couscous typisch zomers. De link met de mediterraanse wereld doet ons immers heerlijk wegdromen naar fijne vakanties. En toch kan je er ook iets van maken dat als perfecte winterkost mag bestempeld worden. De inventieve topchef Yotam Ottolenghi noemt dit gerecht zijn ultieme wintercouscous. Laat je zeker niet afschrikken door de lijvige ingrediëntenlijst, een fantastisch, vegetarisch gerecht bomvol smaak is wat je te wachten staat…
Verwarm je oven tot 190°. Schil en versnijd ondertussen de wortelen en rapen in hapklare stukken en pel de sjalotten.
Doe de stukjes wortel en raap met de sjalotten in een ruime ovenschaal. Voeg de kaneelstokken, steranijsjes, blaadjes laurier, een flinke scheut olijfolie, wat zout en alle kruiden toe (gember, kurkuma, paprikapoeder en chili).
Roer alles erg goed om en laat 15 minuten bakken in de oven.
Schil en versnijd ondertussen de pompoen in hapklare stukjes. Voeg na het kwartier bakken toe aan de ovenschaal, roer goed om en laat 35 minuten verder bakken.
Versnijd de gedroogde abrikozen in grove stukken en voeg samen met de kikkererwten toe. Laat nog 10 minuten verder garen.
Doe een kwartier voor de groentjes klaar zijn de couscous in een kom. Kruid met een eetlepel olijfolie, saffraan en een snuifje zout. Overgiet met de (hete) groentebouillon en laat 10 minuten wellen onder een keukenhanddoek of plastic folie.
Roer daarna de couscous los met een klontje boter (of gebruik olie als je het gerecht veganistisch wil klaarmaken). Houd warm.
Werk de groenten af door er harissa (let op: pittig!) en stukjes ingemaakte citroen door te roeren. Voeg indien nodig nog wat zout toe.
Serveer de gebakken groenten op de warme couscous en bestrooi net voor het opdienen met korianderblaadjes. Smakelijk!