VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (7 votes cast)
Waterzooi met scampi en kabeljauw
Een mager gerecht bereiden dat toch barst van smaak en je buikje perfect vult? Dat kan, in tegenstelling tot wat velen denken, perfect en zonder veel problemen. Waterzooi, een klassieker in Gent en omstreken, is daar het perfecte voorbeeld van. Met een stukje kabeljauw en scampi, wordt deze eenvoudige klassieker plots een waar feest!
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt wat boter in een ruime kookpot en stoof de ui met de fijngesneden prei, wortel en selder. Laat enkele minuten stoven en voeg vervolgens de witte wijn en de aardappelen toe. Dek de pot af en laat nog enkele minuten verder stoven op een zacht vuurtje.
  2. Giet de bouillon bij de groenten. Kruid de stukken kabeljauw met voldoende peper en zout. Leg ze bij de groentjes en laat ze vijf minuutjes garen (met gesloten deksel). Draai ze indien nodig nog even om en laat nog een tweetal minuutjes garen. Haal de stukjes vis uit de pit voor ze uiteen beginnen te vallen en houd warm.
  3. Verhit een beetje boter in een pan en schroei de scampi kort maar krachtig op een hoog vuur. Kruid met wat currypoeder en een weinig cayennepeper – wees zuinig met de cayenne (of laat zelfs achterwege) indien je niet dol bent op een pikante toets.
  4. Voeg de room en de eierdooier toe aan de groentjes en roer zachtjes om. Werk af met peper, zout en bieslook naar smaak.
  5. Dresseer elk bord door wat groentjes in het midden te leggen, daar een stukje vis op en wat scampi er rond. Zet de groentjes onder met de saus (de eigenlijke waterzooi) en bestrooi met verse, fijngehakte peterselie. Smakelijk!
Notities

Wil je het graag magerder en/of gezonder? De room en de eierdooier zijn niet noodzakelijk, ze zorgen dan wel voor een rijkere, vollere saus, zonder is je waterzooi ook geslaagd. Daarnaast kan je de aardappelen ook achterwege laten. In dat geval kan je wat rijst koken, bijvoorbeeld.