VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat de steaks op kamertemperatuur komen, kruid royaal met peper en zout.
  2. Bak de steaks naar wens in een pan in een klontje boter. Haal ze uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  3. Blus de pan met water en roer alle aanbaksels los. Roer er daarna een lepel rundsbouillon door.
  4. Voeg de rode wijn, het takje tijm en blaadje laurier toe. Laat tot de helft inkoken.
  5. Voeg enkele klontjes (koude!) boter toe en roer met een garde tot de saus voldoende gebonden is.
  6. Voeg het fijngesnipperde sjalotje toe en laat de saus nog één keer opkoken.
  7. Werk de saus, indien nodig, verder af met peper en zout. Serveer de steaks met een flinke lepel saus, eventueel wat gesnipperde peterselie en garnituur naar wens. Smakelijk!