Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers (Jeroen Meus)
Fans van een lekker stuk biefstuk weten dat zo’n mals en smakelijk stuk vlees weinig liefde heeft om echt te schitteren. Een simpel sausje is ruimschoots voldoende, iets dat Jeroen Meus uiteraard ook weet. In dit recept presenteert onze dagelijkse kok een heel lekkere saus met Madeira. Zalig lekker met gebakken patatjes en frisse waterkers.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen en kruid met peper en zout. Verwarm je oven voor op 180°.
Spoel de aardappelen en versnijd in grove plakken. Doe ze in een ovenschaal, bestrooi met olijfolie, peper en zout.
Pel één teen look, kneus en hak grof. Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Hak fijn. Meng grondig door de aardappelen.
Laat de aardappelen 30 minuten bakken in de oven.
Verhit een pan en smelt er een flinke klont boter in. Bak de steaks langs beide kanten enkele minuten aan. Voeg tijdens het bakken eventueel een beetje verse boter toe als de boter te bruin wordt.
Haal de steaks uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat rusten.
Doe een beetje verse boter in de pan en voeg de champignons toe. Vul aan met de gesnipperde sjalot en het andere teentje look (geplet). Laat rustig bakken.
Snijd ondertussen een klein kruisje in de bovenkant van de tomaten en dompel ze even onder in kokend water. Pel ze, verwijder de pitjes en versnijd in kleine stukjes.
Voeg de tomatenpuree toe aan de champignons, roer even om en blus dan met een flinke scheut madeira. Laat droogkoken.
Roer de bruine fond door de champignons. Vul aan met enkele gesnipperde blaadjes dragon, de tomatenblokjes, peper, zout en de jus die uit de steaks is gelopen. Laat nog even pruttelen.
Spoel tot slot de waterkers en fris op met een scheutje olijfolie en rode wijnazijn.
Versnijd de steaks in dikke plakken en serveer met de ovengebakken aardappelen, waterkers en madeira-saus. Smakelijk!