VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Mexicaanse lasagna
Verrassende gerechten zijn niet altijd makkelijk te bereiden, dikwijls zijn de ingrediënten niet vanzelfsprekend of vraagt de bereiding (veel) meer moeite dan gebruikelijk. Dit Mexicaans geïnspireerde en vegetarisch gerecht van de Britse topchef Nigella Lawson is buitengewoon origineel en zeker zo eenvoudig om maken. Zeker en vast de moeite waard om te proberen!
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 10minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 10minuten
Ingrediënten
Saus
Instructies
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een bakpan. Fruit het geplette teentje look en de fijngesneden ui met de extra fijngehakte pepertjes. Laat een tiental minuutjes fruiten.
  2. Voeg de tomatenblokjes en de koriander toe. Verdun met het water, dat je kan schenken via het blik van de tomaten; zo neem je nog wat extra tomatensmaak mee. Doe er ook de ketchup bij en laat de saus nog een klein kwartiertje pruttelen. Werk af met wat zout naar smaak.
  3. Bereid de vulling door de maïs en de zwarte bonen even te laten uitlekken en vervolgens te mengen met de gemalen cheddar. Bewaar nog wat kaas om de lasagne af te werken. Breng de vulling naar wens op smaak met peper en zout.
  4. Neem een ronde bakvorm, ongeveer even groot als de tortilla’s. Let er op dat de vorm voldoende hoog is (een handvol centimeters is nodig). Verwarm de oven op 200°.
  5. Maak een bodempje tomatensaus in de schaal, gebruik een kwart tot een derde van de saus. Leg daar twee tortilla’s op, leg ze geschrankt zodat ze zo veel mogelijk bedekken indien ze kleiner zijn dan de bakvorm.
  6. Schep op de tortilla’s ongeveer de helft van de vulling. Smeer daar een egaal laagje saus over (ongeveer een kwart). Bedek opnieuw met twee tortilla’s. Schep daar de andere helft van de vulling, opnieuw gevolgd door een kwartje saus. Bedek wederom met twee tortilla’s.
  7. Werk de lasagne of door op de laatste twee tortilla’s het laatste beetje saus te verdelen en dat te bedekken met gemalen cheddar.
  8. Schuif de Mexicaanse lasagne in de oven (200°) en laat zo’n 30 minuutjes garen. Laat daarna nog een handvol minuten rusten in de oven en snijd in stukken als een pizza. Serveer tot slot met wat frisse bladgroente zoals rucola of ijsbergsla. Smakelijk!
Notities

Je kan van deze lasagne makkelijk een grotere portie maken door in een hogere schaal te werken en meer lagen te voorzien. Daarnaast kan je, hoewel dit een prima voorbeeld is van een voedzaam en smakelijk vegetarisch gerecht, ook voorgebakken gehakt gebruiken in de vulling.