Met deze meesterlijke klassieker kan je het hele jaar door groot en klein plezieren. De basis voor een geslaagde jagersaus? Die legt Piet Huysentruyt je uit in dit Bourgondische recept!
Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen. Kruid royaal met peper en zout.
Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot. Schroei de stukken kip in delen aan. Zet opzij.
Bak de spekblokjes aan in dezelfde pot.
Voeg de gesnipperde ui toe en laat glazen worden. Voeg dan de stukjes champignon toe en laat bakken tot er geen vocht meer in de pot is.
Blus met de cognac en laat droogkoken.
Roer de bloem door de pot en laat even aanbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Voeg de rode wijn, tomatenpuree en kippenbouillon toe. Roer goed. Breng aan de kook en doe de stukken kip terug in de pot.
Laat zonder deksel drie kwartier tot een uurtje pruttelen, tot het vlees net niet van de botten valt. Roer nu en dan voorzichtig om.
Drijft er nog te veel vet in de saus? Haal de stukken kip er voorzicht uit en bind de saus met wat maiszetmeel (los eerst op in een beetje koud water).
Werk af met peper en zout. Serveer met gekookte groentjes en kroketjes. Smakelijk!