Gevulde paprika’s met kip, champignons en couscous
Paprika’s kan je altijd origineel inzetten door ze te vullen. Veelal blijft het bij gehakt, terwijl er een veelheid aan opties is. Dit gerecht haalt inspiratie uit verschillende zuiderse keukens om een heerlijk gerechtje op tafel te toveren: paprika’s gevuld met kip, champignons, oesterzwammen en courgette, vergezeld van smeuïge couscous met kikkererwten.
Snijd de paprika’s halverwege door en verwijder de stelen en alle zaadjes. Blancheer de helften in gezouten water. Laat niet langer koken dan een handvol minuten, ze moeten nog stevig zijn. Spoel af met koud water en laat even rustig.
Smelt het klontje boter in een ruime pan. Stoof de ui glazig en voeg de stukjes courgette toe. Laat even stoven en doe er vervolgens de plakjes champignons en stukjes oesterzwam bij. Bestrooi na een vijftal minuutjes sudderen met de bloem en voeg onmiddellijk wat water en één blokje kippenbouillon toe. Roer goed om.
Van zodra dit begint te binden kan je de stukjes kip toevoegen. Zorg dat er voldoende vocht aanwezig is, de kip moeten immers mals garen – niet uitdrogen. Voeg derhalve indien nodig water toe. Mocht de saus daardoor te loperig worden, kan je opnieuw bestrooien met wat bloem.
Laat dit gedurende 5 minuten pruttelen en breng op smaak met peper, zout en enkele druppels Tabasco.
Vul de halve paprika’s met de bereiding tot ze voldoende gevuld zijn. De overschot hou je even opzij, die zal dadelijk de couscous verder op smaak brengen. Plaats de gevulde paprika’s gedurende een kwartier in een voorverwarmde oven van 200°.
Breng, terwijl de paprika’s in de oven staan, een ruime hoeveelheid water aan de kook met twee blokjes kippenbouillon.
Strooi de couscous uit in een ruime schotel en overgiet met de kokende kippenbouillon. Roer goed om en blijf water toevoegen tot de couscous niet meer droog maar lekker smeuïg is. Indien je werkt met couscous in zakjes, kan je deze simpelweg één minuutje laten koken in de bouillon (en nadien, eenmaal uit het zakje, nog wat kookvocht toevoegen).
Roer een klontje boter door de couscous om plakken tegen te gaan en voeg vervolgens de overschot van de bereiding toe. Doe er ook de kikkererwten bij. Roer alles goed om en voeg indien nodig extra kippenbouillon of kruiding (peper, zout en/of Tabasco) toe.
Serveer door elk bord van een bodem couscous te voorzien en daarop een heerlijk gevulde paprika te plaatsen. Smakelijk!