VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.3/5 (4 votes cast)
Everzwijnragout met pastinaakpuree, veenbes-appeltjes en rostï
Dit feestelijk bereide everzwijntje werd tijdens kerst heel erg goed ontvangen, zelfs door mijn 10- en 12-jarige dochters!
Porties Prep Tijd
4personen 4uur
Kook Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
4personen 4uur
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat het vlees minstens 4 uur marineren in de rode wijn. Giet af en vang de wijn op.
  2. Bak het vlees aan in een klontje boter met een scheutje olie. Kruid aan met peper/zout en laat mooi kleuren. Voeg vervolgens de fijngesneden ajuin toe en laat even meebakken.
  3. Laat ondertussen de wijn op een zacht vuur apart opkoken.
  4. Bestrooi het vlees met bloem, roer goed tot de bloem volledig gemengd is en aan het vlees kleeft. Voeg ook de jeneverbessen, laurier en tijm toe.
  5. Voeg nu twee eetlepels confituur toe aan het vlees en blus dadelijk met bruine fond. Voeg daarna de sneetjes peperkoek toe aan het vlees en laat opnieuw zacht pruttelen.
  6. Zeef de opgekookte wijn en giet bij de stoofpot. Laat verder pruttelen (met deksel) tot het vlees zacht en mals is. Voeg water of maïzena toe om saus te verdunnen of te verdikken naar wens. Kruid naar wens af met peper en/of zout.
  7. Schil de pastinaak en aardappelen en breng ze aan de kook in voldoende water. Stamp, eenmaal gaar (een flink kwartiertje), fijn met pureestamper. Werk af met wat melk of room, peper, zout en nootmuskaat.
  8. Zet de appeltjes met veenbessensaus in de microgolfoven en verwarm volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het feest beginnen.
  9. Bijna klaar voor het feest, je hoeft enkel nog de rösti’s enkele minuten te bakken in een pan met wat boter of olie.
Notities
Dit recept is geïnspireerd op een gerecht van Sofie Dumont.