Op zoek naar eenvoudige, nostalgische smaken? Dit recept vertelt je hoe een absolute klassieker uit de keuken van moemoe klaar te maken: balletjes in tomatensaus! De champignons zorgen voor een rijker en voller geheel.
Meng het gehakt met het paneermeel en het ei. Maak keurige balletjes (de grootte is naar wens, zo’n 5 centimeter diameter is gebruikelijk) en gaar ze in kokend water.
Haal, eenmaal gaar, de balletjes uit het kookvocht en houd warm. Bewaar een deel van het kookwater voor de saus.
Bak vervolgens de champignons en de ui in een klein beetje boter en hou ze even apart.
Tot slot bereid je de saus. Laat de rest van de boter smelten op een zacht vuurtje (niet laten bruinen!) en doe er de bloem bij. Meng goed en doe er de tomatenpuree bij. Voeg geleidelijk het kookvocht van de balletjes bij zonder stoppen met roeren tot je een gebonden tomatensaus hebt. Hoe minder kookvocht je gebruikt, hoe dikker de saus.
Kruid de saus af met de peper, zout en basilicum. Voeg er de champignons, de ui en de balletjes weer bij en laat even rusten met het deksel op de pot. Werk af met de peterselie en dien dadelijk op met frietjes of puree.