Een lekkere klassieker bij thee, koffie, als nagerecht of tussendoortje: cake! Het simpele basisrecent kan je makkelijk uitbreiden, bijvoorbeeld met stukjes appel. In dit recept gaan we nog een (klein) stapje verder, en zorgt amandel voor een verfijnde extra smaaksensatie!
Laat de boter op kamertemperatuur komen en mix er de suiker door.
Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan de gesuikerde boter.
Voeg de eidooiers één voor één toe en klop op tot een smeuïge massa. Bewaar de eiwitten en klop ze aansluitend stijf.
Zeef de bloem en meng samen met het amandelpoeder en de yoghurt door het beslag.
Schil de appelen en versnijd twee derde in kleine stukjes, één derde in halve maantjes. Meng de stukjes door het beslag, bewaar de maantjes voor de afwerking.
Meng tot slot de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
Stort het beslag in een beboterde en bebloemde cakevorm. Schik de halve maantjes appel dakpansgewijs bovenop de cake.
Laat de cake 40 tot 50 minuten bakken op 175°. Laat afkoelen alvorens op te dienen. Smakelijk!