Soep vraagt weinig moeite en is lekker gezond. Geen wonder dat het in veel huishoudens dagelijkse kost is. De beste soepen zijn dikwijls de eenvoudigste, naar grootmoeders recept! Net zoals deze supereenvoudige witloofsoep: lekker en zonder franjes.
Snijd de onderkanten van de stronkjes witloof en verwijder de buitenste bladeren. Snijd ook grof. Bewaar een klein deeltje voor de garnering en snijd dit fijn.
Smelt een klontje boter (of een scheutje plantaardige olie indien je liever veganistisch kookt) en stoof de ui aan.
Doe het witloof en de aardappel bij de ui en laat een handvol minuten stoven. Zet dan onder water, voeg het bouillonblokje toe en laat met gesloten deksel zeker een kwartier pruttelen.
Mix de soep fijn en breng verder op smaak met wat suiker (tegen de bittere smaak van het witloof), peper en zout. Vul eventueel aan met een wolkje melk of room net voor het opdienen. Smakelijk!