VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (15 votes cast)
Vegetarische lasagne
Hoe lekker een traditionele lasagne ook is, er zijn heel wat varianten te vinden die eveneens om duimen en vingers af te likken zijn. Een vegetarische variant is ook heel populair. Er bestaan dan ook talloze recepten. Maar welk recept levert je het beste resultaat op? Het blijft persoonlijk, maar met deze instructies zal je op z’n minst niet teleurgesteld zijn. Met behulp van vele groentjes en een blender maak je een spectaculair lekkere vegetarische lasagne klaar!
Porties Prep Tijd
6personen 30minuten
Kook Tijd
45minuten
Porties Prep Tijd
6personen 30minuten
Kook Tijd
45minuten
Ingrediënten
Groentesaus met kaas
Tomatensaus
Overige ingrediënten
Instructies
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime, hoge pan. Fruit de gesnipperde ui.
  2. Voeg de stukjes groente toe (wortel, paprika en courgette). Maak je niet te veel zorgen over de grote of de vorm van de groentjes, later gaan ze in de blender. Laat een kwartiertje stoven op een matig vuur.
  3. Voeg dan de spinazie stelselmatig toe. Roer om tot de spinazie helemaal gekrompen en gegaard is. Kruid met wat peper en zout. Haal van het vuur en laat even rusten.
  4. Start met het bereiden van de tomatensaus: giet de tomatenblokjes in een fijne zeef en laat het vocht weglopen.
  5. Doe de gezeefde stukjes tomaat in een blender. Vul aan met een flink handvol basilicumblaadjes, de teentjes look, olijfolie, wat chili (naar smaak) en zout. Mix de saus, maar overdrijf niet. Ze mag nog structuur bevatten. Giet de saus in een kom en reinig de blender.
  6. Stort de gegaarde groentjes in de (gereinigde) blender en voeg de hüttenkäse toe. Mix en let er wederom op dat de saus nog wat structuur bevat. Giet ook in een kom en werk naar smaak af met (voldoende) peper en zout.
  7. Neem een grote ovenschaal en start met een fijn laagje tomatensaus. Schik daar een eerste laag lasagnevellen over (dakpansgewijs, zonder veel te overlappen).
  8. Verspreid ongeveer één derde van de groentesaus zorgvuldig over de lasagnevellen. Vul aan met een fijn laagje tomatensaus (probeer de sausen niet te mengen) en strooi er een beetje mozzarella over.
  9. Maak een tweede laag lasagnevellen, bedek netjes met de groentesaus en wat mozzarella. Schik de derde laag lasagnevellen, en bedek deze keer met tomatensaus. Bestrooi wederom met wat mozzarella.
  10. Vorm de vierde en laatste laag met de lasagnevellen. Verdeel de groentesaus en werk die, zoals de eerste laag, af met de rest van de tomatensaus. Bestrooi met de rest van de mozzarella totdat de schotel mooi afgewerkt is met kaas.
  11. Bedek de lasagne met aluminiumfolie (die de kaas niet mag raken) en schuif in een voorverwarmde oven (220°). Laat zo’n 30 minuutjes bakken.
  12. Verwijder de aluminiumfolie en laat nog een kwartiertje bakken zodat de kaas mooi goudbruin wordt. Zet eventueel de grillfunctie van je oven aan. De lasagne is klaar wanneer ie mooi gekleurd is en heerlijk pruttelt.
  13. Laat de lasagne 10 minuutjes rusten vooraleer je opdient. Bestrooi net voor het opdienen met nog wat basilicumblaadjes. Smakelijk!
Notities

De opbouw van de laagjes kan variëren naargelang de grootte van je kom en de hoeveelheid saus die je gebruikt of over hebt. Wees gerust creatief en pas een laag aan naargelang de ingrediënten die je nog hebt. Zorg gewoon voor voldoende afwisseling. Tot slot nog een leuke tip: werk met volkoren lasagnevellen. Je lasagne zal nóg voller en rijker smaken!