Varkenshaasje met paddenstoelenmengeling in rodewijnsaus
Het geheim van een rijkelijke maaltijd zit ‘m soms in heel eenvoudige accenten die de pure smaak van alle ingrediënten netjes samenbrengen. De meest eenvoudige manier om daartoe te komen: een lekkere saus! Dit toffe recept is ideaal op zondag: een malse varkenshaas aangevuld met een piekfijn sausje.
Breng een kommetje water aan de kook en laat de gedroogde paddenstoelen in het hete water weken. Snijd de verse paddenstoelen fijn.
Verhit een ruime steelpan en schroei de pijnboompitjes zonder vetstof tot ze mooi gebruind zijn. Haal uit de pan en zet opzij.
Smelt een klontje boter in hetzelfde, hete steelpannetje. Fruit de geplette teentjes look en gesnipperde uien.
Voeg de verse paddenstoelen toe en laat even aanstoven. Haal de gedroogde uit het weekvocht, snijd fijn en voeg samen met het weekvocht toe. Laat even inkoken tot het vocht verdampt is.
Blus met een flinke scheut rode wijn zodat de paddenstoelen helemaal onder staan. Breng op smaak met de rozemarijn, kruidnagels, een snuifje cayennepeper, zout en peper. Voeg ook de zilveruitjes toe, dek af en laat een kwartiertje pruttelen.
Verwijder na een kwartier sudderen het deksel zodat het sausje kan beginnen indikken.
Kruid ondertussen de varkenshaas langs alle kanten met voldoende peper en zout. Verhit een flinke klont boter in een braadpan en schroei het vlees kort maar krachtig, langs alle kanten.
Leg het vlees in een ovenschaal en dek losjes af met wat aluminiumfolie. Schuif in een voorverwarmde oven (160°) en laat, afhankelijk van de dikte van het vlees, nog 10 à 20 minuutjes garen.
Voeg in tussentijd de room, aalbessengelei en pijnboompitje toe aan de saus. Laat nog even inkoken tot de saus naar wens is ingedikt. Werk naar smaak af met peper en zout. Verwijder voor het opdienen de takjes rozemarijn en kruidnagels. Roer er tot slot een handje gehakte bladpeterselie onder.
Serveer de malse varkenshaas met de feestelijke saus en, naar wens, een fris slaatje en kroketjes of frietjes. Smakelijk!