Skrei kennen we ondertussen allemaal als een typische delicatesse rond Valentijn. Het betreft kabeljauw die op een specifiek moment gevangen wordt en extra vlezig is. De uitzonderlijk volle smaak van deze vis gaat dan ook uitstekend bij het pittige van chorizo en smeuïge kikkererwtjes zoals in dit verfijnde recept beschreven wordt.
Snipper de sjalot, knoflook en wortelen in fijne stukjes.
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de groentjes rustig aan.
Versnijd de chorizo in plakjes en voeg toe. Laat verder bakken tot de chorizo mooi begint te kleuren.
Blus met een scheutje witte wijn en laat de alcohol verdampen. Overgiet dan met de kippenbouillon.
Voeg laurier en de kikkererwten toe. Laat een half uurtje afgedekt pruttelen.
Versnijd ondertussen de aardappelen in hapklare blokjes. Voeg toe aan het stoofpotje en laat nog 10 à 15 minuten garen tot de stukjes aardappel net gaar zijn. Voeg indien nodig extra bouillon toe en werk tot slot af met peper en zout.
Besprenkel ondertussen de skreifilets met een beetje olie en kruid met peper en zout. Schik de filets in een ovenschaal en laat 15 tot 20 minuten garen op 160°.
Lepel wat van het stoofpotje met kikkererwten in het midden van elk bord. Schik daar een skreifilet op en besprenkel royaal met peterselie. Smakelijk!