Rosbief, geroosterde aardappelen en gebakken bloemkool met pancetta (Jeroen Meus)
Voor Jeroen Meus, de sympathiekste tv-kok van Vlaanderen, is een rosbief het perfecte stuk vlees om op een feestelijker moment te serveren. Bereid op de juiste wijze is dit malse stuk rundsvlees een echte delicatesse. In dit feestelijke recept combineert Jeroen de fijne lapjes vlees met krokante aardappeltjes, gebakken bloemkool en een passend sausje.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°.
Kruid het vlees rondom met voldoende peper en zout.
Smelt een flinke klont boter in een ruime pot (met deksel) die ook in de oven mag. Schroei de rosbief rondom aan en haal uit de pot.
Pel ondertussen twee sjalotten en snijd in lange repen. Laat samen met de geplette teentjes knoflook even fruiten in de pot.
Leg het vlees terug in de kookpot, samen met het kruidentuiltje en de kruidnagels. Laat ca. 25 minuten afgedekt garen in de oven.
Spoel de aardappelen (schillen hoeft niet) en doe ze in een lage ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en grof zout.
Zet de aardappeltjes bij het vlees in de oven en laat ongeveer 30 minuten braden.
Versnijd ondertussen de bloemkool in roosjes en breng aan de kook in gezouten water. Laat na 6 tot 7 minuten schrikken onder koud water en houd opzij.
Versnijd de sjalot en reepjes pancetta in heel fijne stukjes.
Haal het vlees uit de oven, wikkel in aluminiumfolie en laat even lang rusten als de gaartijd in de oven.
Zet de pot waar het vlees in bakte terug op het vuur. Verwijder het kruidentuiltje en de kruidnagels. Voeg aansluitend de porto (eventueel met een scheutje water) toe en roer alle aanbaksels los.
Meng een drietal klontjes malse boter met de bloem. Meng deze koude roux door de kookpot tot er een gebonden saus ontstaat. Werk af met peper en zout en houd warm.
Bak ondertussen de afgekoelde bloemkoolroosjes goudbruin in een klontje boter in een ruime braadpan. Voeg halverwege de stukjes pancetta en sjalot toe. Werk af met peper, gesnipperde peterselie en enkele druppels citroensap.
Haal de gegaarde aardappeltjes uit de oven en roer er een klontje lookboter door.
Versnijd de rosbief in fijne plakjes. Serveer met een lepeltje saus, enkele aardappeltjes en een schep gebakken bloemkool. Feestelijk en toch niet moeilijk. Smakelijk!