Risotto met witloof en gerookte zalm (Jeroen Meus)
In dit originele recept zorgt Jeroen Meus voor een smakelijke combinatie van een typische Italiaanse risotto met heerlijk Belgisch witloof en gerookte zalm. Het proberen waard!
Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot. Stoof de fijngesnipperde sjalotten en geplette look kort aan.
Voeg de korrels rijst toe en laat even bakken. Roer goed.
Blus de rijst met de bouillon (2/3de bouillon, 1/3de rijst) en roer niet. Dek af en laat op een zacht vuur garen. Controleer nu en dan of je terug wat bouillon moet toevoegen.
Halveer ondertussen de stronkjes witloof, verwijder de taaie hartjes en snijd in grove stukken.
Bak de stukken witloof aan in een klontje boter. Laat niet te lang garen, let er op dat het witloof knapperig blijft. Kruid met peper en zout, zet opzij.
Versnijd aansluitend het roodlof (radicchio) in reepjes en spoel met water. Laat goed uitlekken. Snijd tot slot de plakjes zalm in reepjes.
Na een kleine twintig minuten garen zou de rijst gaar moeten zijn, zonder beet te verliezen. Roer om en voeg een klontje boter toe. Meng er dan, voorzichtig, de gemalen Parmezaanse kaas onder.
Schep er vervolgens de stukjes witloof en roodlof onder. Werk af met de reepjes zalm, gesnipperde peterselie, peper en eventueel nog wat zout.
Fris tot slot op met nog een beetje citroensap, roer een laatste keer om en dien meteen op. Lekker met een wit wijntje. Smakelijk!