Wie de menukaart van een echte, Italiaanse pizzeria al eens grondig heeft bestudeerd, weet dat er heel wat authentieke varianten bestaan. Eentje daarvan is de capricciosa. Deze variant werd ontwikkeld in Rome en is, dankzij de smaakvolle combinatie van artisjok, ham, champignons en olijven, eentje voor de fijnproevers.
Fruit de gesnipperde sjalot en look in een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenpassata toe, kruid met oregano, peper en zout. Laat 10 minuutjes pruttelen.
Rol ondertussen het deeg uit en laat op kamertemperatuur komen.
Bestrijk de pizzabodem met een vijftal eetlepels tomatensaus. Gebruik niet te veel saus, dan wordt de pizza zompig. De overschot van de saus kan je bewaren voor een latere bereiding.
Strooi de helft van de gemalen kaas over de pizza. Schik dan de stukjes champignon, artisjok en ham over de pizza. Werk af met de olijven, de rest van de gemalen mozzarella en nog een beetje oregano.
Schuif in een hete oven (220°) en laat 10 minuutjes bakken (of tot de korst en kaas mooi goudbruin zijn). Smakelijk!