VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Instructies
  1. Dep de randen van de steaks in de grofgemalen peper. Kruid bij met zout en laat de steaks op kamertemperatuur komen.
  2. Versnijd de aardappelen in frietjes. Bak ze voor op 140° en laat volledig afkoelen.
  3. Smelt een klontje boter in een ruime pan en bak de steaks naar wens.
  4. Haal de steaks uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  5. Blus de pan met de whisky, water en rundsbouillon. Roer alle aanbaksels los en laat reduceren tot de helft.
  6. Voeg de room toe en laat de saus rustig pruttelen tot ze gebonden is. Werk af met peper en zout.
  7. Bak de frietjes af op 180° tot ze goudgeel en knapperig zijn.
  8. Versnijd de steaks in dikke plakken. Serveer met verse frietjes, een flinke lepel saus, gesnipperde peterselie en een frisse salade. Smakelijk!