Koolvis met gestoofde prei in een zacht mosterdsausje en knapperige puree
Een lekker stukje vis heeft niet veel nodig om uit te groeien tot een lekker gerecht. Met typische groentjes zoals prei en een smeuïge puree, heb je onmiddellijk een klassiek en verdomd smakelijk diner op tafel getoverd.
Schil de aardappelen en breng ze aan de kook in gezouten water.
Laat de stukken vis op kamertemperatuur komen en kruid langs beide kanten met peper en zout. Schik ze in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
Verhit een klontje boter in een ruime pan. Stoof de ui aan. Voeg, eenmaal de ui glazig is geworden, de preiringen en wortelschijfjes toe. Laat op een zacht vuurtje stoven en kruid licht met peper en zout.
Blus de groentjes na enkele minuten stoven met de witte wijn en laat verdampen. Voeg dan de room en mosterd toe. Roer goed en laat op een zacht vuur inkoken.
Schuif de stukken vis in een voorverwarmde oven van 180° en laat, afhankelijk van de dikte van de stukken vis, 10 à 15 minuten garen.
Giet ondertussen de gegaarde aardappelen af en plet fijn. Roer er de melk en het eitje onder. Kruid royaal met peper, zout en nootmuskaat.
Hak de lente-uitjes in fijne ringen en roer ze onder de warme puree. Laat afgedekt rusten. Kruid ook de groentjes met het mosterdsausje, indien nodig, bij met peper en zout.
Schik op elk bord een schepje puree, een stukje vis en een flinke lepel groentjes. Bestrooi met enkele garnaaltjes en dien op met een glaasje witte wijn. Smakelijk!